avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic 2012
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic 2012

buna ziua,
stie cineva daca in 2012 companiile vor mai beneficia de facilitatile somajului tehnic asa cum este reglementat in OUG28/2009 pentru anul 2009? am tot cautat, dar n-am gasit nimic concret, toate articolele vorbesc despre un proiect de prelungire a acestei masuri.

multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 23 Februarie 2012
Nu mai exista asa ceva reglementat pentru 2012 , nici in 2011 nu a existat ...
Buna ziua! Ce s-a mai hotarat cu somajul tehnic pt 2012? Lucrez la o firma de tamplarie, care nu are lucrari in perioada asta... ce fac cu oamenii?
Somajul tehnic poate fi acordat si in 2012 , potrivit art.52 alin.1 lit.c C.mun. coroborat cu art.53 C.mun.

Pe 2012 nu se mai acorda facilitati fiscale angajatorilor care trimit salariatii in ”somaj tehnic”.

Art. 52 (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
......

(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic 2014 florip florip Daca societatea are dificultati economice poate societatea sa trimita angajatii in concediu fara plata? Se mai poate beneficia de facilitatile somajului ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)