avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitatea procesuala, va rog un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitatea procesuala, va rog un sfat

Este corecta urmatoarea situatie?:

Mama mea decedeaza in feb 2010.In mai 2011 se introduce o actiune impotriva ei de catre un prestator de servicii.
Se suspenda actiunea din vina reclamantului in baza art 155/1 cpc dupa mai multe termene acordate de instanta reclmantului pentru a-si preciza cererea.reclamantul nu cere decat acordare alt termen(conf incheierilor de sedinta)

Ulterior reclamantul afla pe diferite cai(nu de la notariat ) de unul din mostenitori si cere repunere pe rol in baza art 245 alin 2 cpc
Art. 245

Judecata reîncepe:

1.prin cererea de redeschidere făcută de una din părţi, când ea s-a suspendat prin învoirea părţilor sau prin lipsa lor;

2.prin cererea de redeschidere, făcută cu arătarea moştenitorilor, tutorelui sau curatorului, a celui reprezentat de mandatarul defunct, a noului mandatar sau, după caz, a părţii interesate, a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, în cazurile prevăzute de art. 243.

Art. 243

(1)Judecata, pricinilor se suspendă de drept:

1.prin moartea uneia din părţi, afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a moştenitorilor;............................

:.Insa din consultarea dosarului nu reiese ca reclamantul a indeplinit prevederile art 243 pct 1,la care face trimitere art 245 alin 2. Acesta a cerut doua termene pentru a-si preciza cererea, nepomenind nici o clipa de introducerea in cauza a mostenitorilor .Instanta la ultimul termen a dispus suspendarea in baza art 155/1.

Intrebarea mea este:daca procesul a fost intentat impotriva unei persoane decedate de peste 1 an, ,nefiind decedata introducerea actiunii,practic fara capacitate procesuala ,cum poate chema un mostenitor in cauza cand parata era decedata la data introducerii actiunii?

Poate invoca in intimpinare pe cale de exceptie faptul ca mostenitorul nu are calitate procesuala intrucat actiunea a fost pornita impotriva mamei decedate, si nu decedata ulterior introducerii actiunii?

Ce poate cere practic in aceasta intimpinare ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 22:54, 4 Ianuarie 2012
Stimate domn,

Eu cred că reclamantul, în astfel de speță, poate încă preciza acțiunea. Motivele pe care mă bazez le voi decela subsecvent.

1. În primul rând, natura sancțiunii instituite de art. 155/1 Cod Procedură Civilă, raportate la speță:

Din însăși esența conținutului normei, apare o obligație impusă de Instanță, în cazul dvs, chemarea moștenitorilor. Prin urmare, dacă se îndeplinește obligația până la intervenirea perimării, cauza se va repune pe rol.

Introducerea moștenitorilor este cheia repunerii, iar Instanța nu se va putea contrazice și respinge o precizare pe care ea însăși a învederat-o ca necesară și l-a sancționat pe reclamant pentru neexecutarea ei. Un frumos principiu de drept incident este următorul: Qui dicit uno, negat de altero.

2. Art. 132 Cod de Procedură Civilă dă posibilitatea reclamantului de a-și preciza cererea până la prima zi de infatișare. Totuși, prima zi de înfățișare nu coincide, în mod obligatoriu, cu primul termen de judecată.

Astfel, conform Art. 134 Cod de Procedură Civilă, Este socotita ca prima zi de infatisare aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii. .

Or, în cauza descrisă, nu apare posibilitatea de a se fi pus concluzii, pe excepții sau fond.

În cazul în care a aflat doar unul dintre ei, se poate lua un certificat de grefă și face o adresă la Camera Notarilor Publici sau însăși Instanța poate face această adresă.

Cu stimă.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
andreigrigoriu, moderator
nu confundati introducerea in cauza a mostenitorilor cu modificarea/completarea..
mostenitorii pot veni ca parati in actiunea modificata si nu cea initiala - ca si succesori
apoi suspendarea e gresita pe acest temei..instanta trebuind sa admita exceptia lipsei capacitatii de folosinta SI SA ANULEZE actiunea
mostenitorii vin in cauza daca e modificata actiunea - ei fiind parati, in caliatea lor de acceptanti si nu mostenitorii paratului...in cauza ...bla bla
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
ContSters230219, utilizator
Cererea va fi respinsa daca se va dovedi ca paratul era decedat la data introducerii actiunii. Formulati intamoiunare in acest sens, invocati lipsa calittatii prosuale pasive a dvs. si lipsa capacitatii de folosinta a paratului decedat . Depuneti certificatul de deces . Daca defunctul nu a avut buuri nu sunteti obligat sa cceptati mostenirea si veti fi consiedrat strain de aceasta. Daca defunctul are datorii mai mari decat patrimoniul ramas la data mosrtii sale, atunci puteti accepta succesiunea acestuia sub beneficiu de inventar . Nu ati precizat daca s-a eliberat deja certificat de mostenitor.
eucivilavocat a scris:

nu confundati introducerea in cauza a mostenitorilor cu modificarea/completarea..
mostenitorii pot veni ca parati in actiunea modificata si nu cea initiala - ca si succesori
apoi suspendarea e gresita pe acest temei..instanta trebuind sa admita exceptia lipsei capacitatii de folosinta SI SA ANULEZE actiunea
mostenitorii vin in cauza daca e modificata actiunea - ei fiind parati, in caliatea lor de acceptanti si nu mostenitorii paratului...in cauza ...bla bla


Stimat domn @eucivilavocat,

Am impresia că dvs faceți o confuzie.

Având în vedere faptul că teza de la care a pornit justițiabilul este: Poate invoca in intimpinare pe cale de exceptie faptul ca mostenitorul nu are calitate procesuala intrucat actiunea a fost pornita impotriva mamei decedate, si nu decedata ulterior introducerii actiunii?
instanța a procedat foarte corect.

Sper că știți, suspendarea de drept reglementată de 243 alin. (1) pct. 1 Cod de Procedură Civilă - judecata pricinilor se suspenda de drept prin moartea unei parti - se referă exclusiv la situația decesului pârâților după introducerea acțiunii, nu înainte. Mai mult, în acest caz, operează o suspendare de drept , nicidecum una cu caracter sancționator, pentru neîndeplinirea unor obligații.

O altă observație este că, în cazul (ipotetic) al admiterii excepției lipsei de folosință pe motiv de deces, această admitere nu duce niciodată la anularea acțiunii, ci la respingerea ei ca introdusă față de o persoană lipsită de capacitate de exercițiu. Acțiunea se anulează exclusiv ca netimbrată, și se declară nulă pentru lipsa semnăturii. Alt amănunt: un decedat nu are capacitate de exercițiu, nu de folosință.

Concluzionând, în speța de față se poate face o precizare a acțiunii, așa cum reiese din Art. 132 Cod de Procedură Civilă. Practic, se schimbă pârâtul x (decedatul anterior) cu y ( moștenitorul acestuia. Nu poate fi vorba despre o altă ipoteză, discuția fiind doar dacă instanța admite sau nu o precizare și dacă se poate invoca cu succes o excepție.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
andreigrigoriu, moderator

nu inteleg cum decedatul nu are capacitate de execitiu..si are de folosinta..sau cum??

"Alt amănunt: un decedat nu are capacitate de exercițiu, nu de folosință."

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Invocare exceptii leusan leusan 1)-cand se invoca exceptii intr-o cauza este obligatoriu si motivarea lor in fat instantei sau numai pe baza probelor administrate sa se ceara respingerea ... (vezi toată discuția)
Actiune suspendata in baza art 155/1 leusan leusan 1) Se introduce o actiune pentru somatie de plata in 2011.Citatia se intoarce cu ,,debitor decedat\"(din 2010).Juristul institutiei creditoare ,cere termen ... (vezi toată discuția)
Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la speta iccj ... bodisin bodisin Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la speta iccj =care este momentul pana la care se face modificarea cererii de chemare in judecata si ... (vezi toată discuția)