avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala si PFA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala si PFA

Buna ziua,
Va rog sa ma sprijiniti cu informatii in urmatoare situatie:
Am implinit varsta de 61 de ani,am stagiul complet de cotizare(peste 35 de ani).In prezent nu sunt angajat,dar sunt persoana fizica autorizata.
In aceste conditii pot solicita pensie anticipata partial.Ca persoana fizica autorizata am obligatia de a ma asigura in sistemul public de pensii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:50, 5 Ianuarie 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
...
Art. 11
(1) Persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare.
...
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

2. Asadar:
- indepliniti conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala;
- nu puteti cumula pensia anticipata partiala cu venituri obtinute din calitatea de PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala si venituri din contract individual de munca Corneliaionescu Corneliaionescu Am 56 ani impliniti si o vechime de 31 ani 3 luni, intrebarea mea este daca ma pensionez partial anticipat in acest an ,mai pot lucra in sistemul privat ?- si ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vs. pfa clyde2010 clyde2010 O persoana (care in prezent functioneaza ca PFA)doreste si indeplineste partial conditiile sa iasa anticipat la pensie(pentru pensionare la limita de varsta nu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca dupa pensionare ionutzul ionutzul Poate lucra cineva cu gradul doi de invaliditate cu jumatate de norma? (vezi toată discuția)