avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de fidelitate

Buna ziua,

poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si clauza de incompatibilitate a agajatului fata de concurenta angajatorului si deci de exclusivitate a celui dintai cu angajatorul sau?
Spre exemplu: daca angajatul incheie contract de confidentialitate cu angajatorul prin care se mentioneaza in amanunt toate informatiile considerat confidentiale, durata valabilitatii actului, etc acestuia i se poate interzice, doar in baza acestei clauze (deci, fara o clauza de neconcurenta la mijloc) sa nu lucreze la un concurent al angajatorului in cauza?
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
suciu_diana, utilizator
Cel mai recent răspuns: AugustaHed , utilizator 18:29, 11 Decembrie 2019
Nu i se poate interzice sa lucreze la un concurent in baza clauzei de confidentialitate; angajatul poate lucra la un concurent si pastra in acelasi timp confidentialitatea asumata in relatie cu firma de unde pleaca.
Ma rog, se poate interpreta si asa lucrurile, insa aceasta interdictie va fi nula fara clauza de neconcurenta. Iar clauza de neconcurenta este nula daca nu este remunerata.
...in baza clauzei de fidelitate
Fidelitatea fata de angajator este o obligatie a angajatului, nu o clauza.
Prin fidelitate se intelege indeplinirea cu buna-credinta a obligatiilor asumate fata de angajator; nu limiteaza mobilitatea angajatului pe piata muncii.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
dgnConsulting, Contabil
Doream si o alta parere, pentru ca si eu sustin acelasi punct de vedere...consider ca foarte multe greseli apar pe net, fiind expuse pe site-uri ce se dau drept "specializate"

[ link extern ] >

Redau si prima parte a textului, dat fiind ca doar aceasta nu face sens - "Potrivit legii, salariatul nu are dreptul de a se angaja, prin cumul de functii, la o firma concurenta cu cea a angajatorului sau.

O astfel de interdictie este generala, astfel incat nu este necesara incheierea niciunei clauze in acest sens. insa o clauza de exclusivitate, prin care i s-ar interzice salariatului incheierea de contracte in regim de cumul de functii cu orice alt angajator, fie el si neconcurent, este afectata de nulitate.

Prin urmare, exista doua motive pentru care dreptul de a cumula mai multe functii ar putea fi restrictionat:

1. cauze care tin de obligatia salariatului de fidelitate fata de angajatorul sau. Salariatul nu poate actiona in nici un fel impotriva intereselor legitime ale angajatului sau, deci nu se poate incadra la un angajator concurent acestuia;
2. prevederea in lege a unor cauze de incompatibilitate intre cele doua functii pe care salariatul le cumuleaza
."
1. subscriu cu privire la punctul exprimat de dvs cu privire la unele site-uri specializate ... =D>

2. Obligaţia de fidelitate constituie o obligaţie principală a salariatului pe durata executării contractului individual de muncă, de a se abţine de la săvârşirea oricărui act sau fapt ce ar putea dăuna intereselor angajatorului, fie prin concurenţa, fie prin lipsa de discreţie cu privire la informaţiile confidenţiale (secrete), privindu-I pe angajator, de natură tehnică, economică, managerială, comercială etc. Ia care are acces, permanent sau ocazional, prin activitatea pe care o desfăşoară .
Înţeleasă ca obligaţie de a nu face, obligaţia de fidelitate cuprinde:
- neconcurenţa, constând în obligaţia salariatului de a nu-I concura pe angajatorului său, pe parcursul executării contractului individual de muncă;
- confidenţialitatea (rezervă, reţinerea), respectiv obligaţia salariatului de a nu face publice datele secrete ale angajatorului.
Obligaţia de fidelitate nu îl împiedică pe salariat să lucreze în cumul de funcţii/posturi, dacă printr-un astfel de cumul nu îI concurează pe angajatorul său (primar). Cumulul de funcţii este, în principiu, liber; obligaţia de fidelitate impune însă o limitare implicită şi parţială a sa.

Alte discuții în legătură

Clauza fidelitate alienware alienware Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze? Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna. Din ce am citit in ... (vezi toată discuția)
Este permis sa prestezi un job full-time simultan cu altele part-time? gabi_br.ro gabi_br.ro Va salut.As dori sa stiu daca este posibil sa lucrez cu forme legale intr-un post de 8 ore si sa am si alt job tot cu forme legale dar cu durata redusa de ... (vezi toată discuția)
Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)