avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de fidelitate

Buna ziua,

poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si clauza de incompatibilitate a agajatului fata de concurenta angajatorului si deci de exclusivitate a celui dintai cu angajatorul sau?
Spre exemplu: daca angajatul incheie contract de confidentialitate cu angajatorul prin care se mentioneaza in amanunt toate informatiile considerat confidentiale, durata valabilitatii actului, etc acestuia i se poate interzice, doar in baza acestei clauze (deci, fara o clauza de neconcurenta la mijloc) sa nu lucreze la un concurent al angajatorului in cauza?
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
suciu_diana, utilizator
Cel mai recent răspuns: AugustaHed , utilizator 18:29, 11 Decembrie 2019
Buna ziua,

Fidelitatea angajatului este o urmare fireasca a bunei credinte a angajatorului, fata de angajati. Daca se dovedeste ca angajatorul nu are buna credinta fata de angajatii romani, mai este valabila clauza de fidelitate?
Depinde de conținutul clauzei inserate în c.i.m. sau in actul adițional la c.i.m.
Continutul clauzei de fidelitate din regulamentul intern, este:
"Să respecte obligatia de fidelitate fata de angajator, inclusiv prin abtinerea de la orice acte sau fapte care ar putea aduce atingere imaginii angajatorului, reprezentantilor acestuia, oricarui partener din cadrul grupului omv petrom, precum si reprezentantilor acestora".
In fapt, am facut niste comentarii pe blogul intern- la "Ziua internationala a anticoruptiei", in care am intrebat cum comenteaza faptul ca aceasta companie a facut presiuni pentru modificarea legii offshore publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca nu respecta legile Romaniei si ca actioneaza impotriva romanilor, deci si a angajatilor romani, incercand sa ne ia dreptul de a dispune de resursele naturale ale tarii noastre, si deci ne impiedica sa devenim independenti energetic de Rusia.

Salariile sunt mizerabile, si consider ca angajatorul nu este de buna credinta, in acest caz fidelitatea nu consider ca isi mai poate produce efectele de ambele parti. In urma comentariilor am fost invitata de HR , seful direct si dir. de departament si mi s-a spus ca nu respect clauza de fidelitate, cu amenintarile de rigoare.

Cornel Vasile a scris:

Depinde de conținutul clauzei inserate în c.i.m. sau in actul adițional la c.i.m.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2019
AugustaHed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza fidelitate alienware alienware Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze? Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna. Din ce am citit in ... (vezi toată discuția)
Este permis sa prestezi un job full-time simultan cu altele part-time? gabi_br.ro gabi_br.ro Va salut.As dori sa stiu daca este posibil sa lucrez cu forme legale intr-un post de 8 ore si sa am si alt job tot cu forme legale dar cu durata redusa de ... (vezi toată discuția)
Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)