avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... parti comune ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

parti comune ?


Buna ziua ! Sunt confruntat cu o situatie ciudata...in blocul nostru , de tip vechi , atipic , teava de scurgere de la cada trece , spre conducta verticala de canalizare a blocului , prin baia vecinului de jos, si nu oricum , ci suspendata prin aer la 20 cm de tavan, circa 2-3m...Chestia asta ciudata genereaza o serie de conflicte...caci daca teava unui locatar se sparge in apartamentul de sub el, el poate sustine ca teava , fiind in alt apartament , nu ii apartine...deci reparatia trebuie facuta de cel de dedesupt..sau de catre asociatie.
Recent , un locatar , desi a fost avertizat de "n" ori sa isi repare teava de scurgere , si nu a facut nimic , a inundat vecinul de jos , si acesta , avand asigurare , a chemat firma de asigurari...
Acum asociatia de locatari e amenintata cu un mic proces, fiindca locatarul respectiv sustine ca teava de scurgere e parte comuna , fiind situata in alt apartament decat al lui...
In legislatie nu am gasit nimic clar care sa defineasca ceea ce este " parte comuna"
Ce pot face ?
multumesc !
Din punctul meu de vedere este parte comuna, nu este vina vecinului ca proiectantul asa a proiectat scurgerea si atata timp cat nu se afla in interiorul proprietatii sale ... (art. 3 lit. c din legea 230/2007). Pe de alta parte, moral, ar fi obligatia celui care o foloseste sa o repare, pentru ca, practic, este unicul utilizator. Asociatia ar fi trebuit sa o repare iar costurile sa fie atribuite tuturor celor care utilizeaza teava, adica numai lui.

In completare: astfel de diferende se pot rezolva foarte simplu daca la nivelul asociatiei este constituit un fond de reparatii care poate fi folosit cu aprobarea comitetului executiv pentru astfel de situatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator
coloanele verticale sunt considerate parte comuna (cel putin la alimentare) pana la separatorul de bransament ... cred ca asa se considera si cele de scurgere.

va intreb altceva: daca teava nu era asa , ci era ingropata in planseu si se spargea, nu tot a celui care o foloseste este obligatia? mie asa mi se pare ...
Sunt parte comuna numai tevile verticale, deci asociatia are de reparat numai asemenea tevi, nu si orizontalele, care sunt in proprietate individuala.
Faptul ca scurgerea unui apartament se face printr-o teava din apartamentul vecin, aceea apartine celui in apartamentul cui se afla si care are controlul direct asupra acesteia.
Interesat de reparatia tevii este cel de dedesupt, prin apartamentul caruia trece acea teava.

Dar in acest caz trebuie ca proprietarii sa discute aceasta problema intr-o AG si sa puna la punct un procedeu unic pentru toata lumea.
Discutiile si necazurile apar de la proasta organizare si pentru ca fiecare face si crede cum il taie capul. Este un loc in care traiesc oamenii in comun si aceste probleme trebuie discutate si puse la punct.


@danican: apartamentul de la parter unde are teava respectiva de scugere? cumva in subsol? banuiesc ca si apartamentul de la ultimul nivel are scurgerea in cel de sub el ...

daca da, @elga, cine e reponsabil de teava aia? ca in subsol nu locuieste nimeni ... atunci este treaba asociatiei? sau este a apartamentului de la parter? extrapolama si spunem ca cel de la ultimul nivel nu va avea niciodata poblema cu teava lui de scurgere?

eu consider ca este problema (deci si datoria de reparatie) a celui care o foloseste.
faptul ca nu are acces direct la ea nu e o problema ... se duce la vecinu de sub si isi schimba teava sparta, si vecinu ar avea interesul sa-l lase ca altfel ii inunda baia ... sau o repara el si recupereaza banii de la vecinu de deasupra.

in orice caz, asociatia nu ar trebui sa fie pasibila de nici "un mic proces" ... aici situatia e clara, nu face parte din tevile comune deci nu exist obligatia ... poate doar eventual sa trimita instalatorul sa remedieze si sa repartizeze cheltuiala apartamentului corespunzator (asta daca ii este permis sa intre in acea locuinta)

danican a scris:
Acum asociatia de locatari e amenintata cu un mic proces, fiindca locatarul respectiv sustine ca teava de scurgere e parte comuna , fiind situata in alt apartament decat al lui...
In legislatie nu am gasit nimic clar care sa defineasca ceea ce este " parte comuna"
Ce pot face ?

Nu este nici o ciudatenie. Multe blocuri si apartamente au conducte de alimentare sau de scurgere ce trec dintr-un apartament in altul pe orizontala, in diagonala...
Legislatie exista si trebuie citita si interpretata cu atentie. In acest sens cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007. O sa gasiti acolo ca partea comuna este aceea care nu poate fi delimitata exact. Apoi parti comune pot fi comune ale blocului, comune ale scarii, comune ale tronsonului sau comune ale 2, 3 apartamente s.a.m.d.
Asta inseamna ca daca intre doua apartamente exista o teava orizontala de gaz, de apa, de canalizare..., aceasta este comuna celor doua apartamente si nu inntregii scari, intregului bloc sau comune tuturor blocurilor care fac parte din acea asociatie de proprietari ce poate cupride un cartier intreg.

De regula se infunda si se detrerioreaza intrarile, imbinarile acestor instalatii si nu coloana.
Si-n blocurile asociatiei noastre exista asemenea instalatii comune pentru doua apartamente atat la alimentarea cu apa cat si la scurgere. Au aparut probleme cu infundarea sifoanelor de pardoseala si la imbinarea acestor conducte. De fiecare data au rezolvat-o cei doi proprietari in functie de care din ei a fost deranjat de defectiune sau din ce apartament se poate face reparatia. Asociatia a acordat sprijin discutand cu proprietarii, sfatuindu-i, aducand instalator ... dar de platit a platit proprietarul in casa caruia s-a lucrat sau ambii prin intelegere intre ei.

Asadar, repet. comun, comun dar aceasta parte comuna poate fi a doua, trei.. sau a mai multor apartamente, a intregii scari si foarte rar a intregii asociatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avarie coloana apa narcisdaniel narcisdaniel daca conducta de apa a blocului se crapa, eu am tavanul ud si trebuie sa sparg la vecinul de sus, cine plateste daca teava este sparta la nivelul ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)