avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va rog sa-mi raspundeti pentru urmatoarea situatie:

Tata decedat in 2000.
Prin 2007 am facut succesiune partiala, doar pentru certificatul de dividente, impartiti la 3 membri ai familiei, astfel:
- nu a fost permis de catre notar sa facem succesiune doar pentru dividente, prin urmare - copiii (eu si fratele am renuntat in favoarea mamei la toate bunurile, respectiv casa, masina si dividente), dar notarul ne-a asigurat ca nu este incheiata succesiunea, chiar daca fratii au semnat in favoarea mamei, pentru toate bunurile existente. Costul pentru serviciile notarului era mult mai mare daca faceam o succesiune completa, dar in cazul nostru costul a fost de maxim 300 lei. Dar notarul ne-a spus ca va trebui sa venim iar atunci cand vom face succesiunea pentru masina sau casa. Deci, daca noi 3 - mama, fratele si sora, vrem sa vindem masina, trebuie sa facem iar o succesiune doar pentru masina.

Va rog sa-mi spuneti care este suma aproximativa pentru aceasta succesiune sau poate e mai bine sa facem succesiunea si pentru casa si pentru masina in acelasi timp?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:37, 11 Ianuarie 2012
buna ziua.
probabil ca ati dat declaratii de renuntare la succesiune in favoarea mamei dvs.
In acest caz, dansa este unic succesor si nu mai tb dezbatuta nici o succesiune. nu i s-a eliberat certificatul de succesor de catre notar la data la care ceilalti succesori ati renuntat in favoarea dansei?
Intr-adevar eu si fratele meu am dat declaratii de renuntare la succesiune (acel 1/4 din toata averea care se impartea la cei 2 copii). Initial am vrut sa facem doar pentru certificatul de actionar, dar nu s-a putut.

Sa inteleg ca daca am optat pentru aceasta varianta de a renunta in favoarea mamei succesiunea este incheiata?
Nu cred ca i s-a eliberat un certificat de succesor mamei.
daca descendentii au dat declaratii de renuntare iar sotia supravietuitoare a acceptat succesiunea, concluzia ar fi ca dansa este unic succesor al defunctului . deci ce succesiune sa se dezbata ? si ar trebui sa exista certificat de mostenitor pt. mama dvs.
Nu cred ca o succesiune completa ar fi putut fi inchisa, cu o suma atat de mica si dupa atatia ani de la deces.
Notarul ne-a explicat ca succesiunea se face doar pentru certificatul de actionar, dar trebuie sa renuntam la toate bunurile, pentru masina si casa trebuie sa revenim. Mama nu are un certificat de mostenitor.

Va multumesc pentru raspuns si imi cer scuze, daca cumva gresesc eu.
Daca nu ma insel acest certificat de mostenire al mamei ne costa cateva milioane in plus si de aceea nu ni l-a eliberat. A spus ca suntem luati in evidenta, in baza de date a notarului si putem reveni oricand sa incheiem succesiunea.

Acum eu si fratele meu mai avem o intrebare, acele declaratii pe care l-am dat de renuntare la bunuri in favoarea mamei se mai pot modifica, ne putem retrage sau schimba aceste declaratii, intrucat intre timp au aparut discutii in familie. Mama odata cu inaintarea in varsta, are momente in care ameninta ca vinde tot sau lasa doar unuia dintre copii.

Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Proprietar dupa renuntarea la succesiune ninasave ninasave La dezbaterea succesiunii dupa tatal meu am renuntat la tot in favoarea mamei mele ,fiind unicul copil Ce acte trebuie sa faca mama ca eu sa devin proprietar ... (vezi toată discuția)
Obtinere certificat de unic mostenitor sharky48 sharky48 As dori un sfat avizat despre cum pot obtine certificatul de unic mostenitor,in conditiile in care surorile mele au renuntat la cota lor parte din averea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)