avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... M-ai am dreptul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

M-ai am dreptul la mostenire?

iata care este situatia:In 2003 bunica mea,din partea tatalui(decedat) deschide actiune pentru dobindirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.Eu si mama, in calitate de parate,am fost de acord ca bunica sa beneficieze de acest drept.Actiunea a fost respinsa ,deoarece unchiul meu,fratele mai mare al lui tata,adepus intimpinare nefiind deacord cu actiunea bunicii.In 2006 unchiul deschide actiune cerind dreptul de proprietate prin uzucapiune in proportie de 3/4 pentru el si 1/4 pentru bunica, pe motiv ca eu si mama am renuntat la dreptul de mostenire in procesul anterior ,lucru cu care noi nu suntem de acord.Poate sa ne afecteze declaratia noastra din procesul anterior?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:35, 21 Octombrie 2008
Am inceput prin a cauta un avocat,si nu cred ca l-am gasit pe cel mai potrivit.Astfel am deschis proces de uzucapiune in numele bunicii(asa am fost sfatuita).A venit expert topograf,a identificat si masurat proprietatea.Am avut martori care au declarat ce v-am spus si eu mai inainte,ca acolo au locuit strabunici,bunicul si bunica dupa ce s-au casatorit,apoi o perioada parinti mei,pina cind s-au mutat la oras,iar dupa moartea tatalui meu s-a mutat unchiul acolo.Cit timp a trait tata ,unchiul mergea doar in vizita si atunci cam rar.In fine ,unchiul a depus intimpinare si a cerut respingerea actiunii,lucru care s-a si intimplat.La acest proces ,eu si mama am fost intrebate daca suntem deacord ca bunica sa beneficieze de uzucapiune si am raspuns ca "DA".
Dupa cum v-am spus actiunea a fost respinsa,am facut recurs,a fost si acesta respins si treaba a ramas moarta pina in anul 2006, cind am primit citatie de la Judecatorie.De astadata unchiul deschidea actiune cerind constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune,pentru sine in proportie de3/4,si pentru bunica de1/4,motivand ca eu si mama am renuntat la dreptul de mostenire (dupa tata,banuiesc),declarind asta in fata instantei in procesul anterior.Repet:am spus ca suntem de acord ,ca bunica sa beneficieze de uzucapiune.La acel moment mi s-a parut normal acest lucru:adica cit timp traieste,bunica sa beneficieze de tot.Abia dupa ce dinsa nu va mai fi,noi sa o mostenim. Dar dupa cum v-am spus actiunea a fost respinsa ,iar acum unchiul se foloseste de declaratia noastra, cerind 3/4 proprietate pentru sine.CX
Liliana D a scris:

".Am mers la un notar,care ne-a spus ca nu prea avem ce mosteni,deoarece bunicul apare cu doar o mica parte din... nu stiu cum sa-i zic,avere?Ne-a spus ca trebuie sa deschidem proces de uzucapiune pentru a dobindi casa si gradina.SI de aici a inceput totul.

Si notarul v-a trimis... la plimbare, iar dvs. ati plecat?
Nu s-a gandit nimeni ca ar fi fost bun un certificat de mostenitor cu ... putinul acela pe care-l avea bunicul? Iar apoi un certificat de mostenitor suplimentar pentru ce-ar mai fi putut sa fie, daca ar mai fi fost?

Iata inca un exemplu din care omul ar trebui sa priceapa ca n-are ce sa caute in biroul unui notar fara avocat dupa el. (sau macar sa-l fi intrebat inainte).

Si, colac peste pupaza, bunica (in calitate de mostenitoare a bunicului) promoveaza actiune, dar nu alaturi de dvs. (cum a zis, printre vorbe, notarul, daca ar fi avut cine sa i le descifreze, si asa cum ar fi fost firesc - pt ca dvs. erati mostenitoare ale tatalui care la randul lui il mostenea pe bunicul) ci impotriva dvs.
Si dvs n-aveti nimic mai bun de spus decat: asa e! Se pare ca doar bunica l-a mostenit pe bunicu. Tatal (respectiv sotul) nostru nu era pe acolo. Asta ati spus dvs. de fapt. Ca n-aveti nici o legatura cu mostenirea dupa bunicu.

Trebuie vazut cum poate fi dreasa povestea asta. Dar nu pe un forum (pentru ca aici nu putem da cu ghiocul ca sa ghicim cam ce sta scris prin primul dosar) ci cu un avocat fata in fata, care sa poata studia ambele dosare.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, suntem mostenitori dupa mama noastra care a decedat ... SimonaB. SimonaB. Buna ziua,sintem mostenitori dupa Mama noastra care a decedat si a mostenit casa bunicilor impreuna cu inca doua surori si un frate din partea mamei .A decedat ... (vezi toată discuția)
Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc ca este fratele mamei marius s marius s Buna ziua.am apelat la dumneavoastra cu o problema... Mama mea are un frate care a fost nascut inainte ca bunica mea sa se casatoreasca cu bunicul...dupa ... (vezi toată discuția)