avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioadele lucrate in strainatate sunt avute in vedere ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioadele lucrate in strainatate sunt avute in vedere la acordarea pensiei?

As vrea sa stiu si eu daca anii in care am muncit in strainatate cu contract de munca se iau in considerare si se adauga la cei munciti in tara atunci cand vreau sa ies la pensie la noi in tara?
Cel mai recent răspuns: alin086 , utilizator 19:01, 9 Ianuarie 2012
Daca ati lucrat intr-un stat UE ori intr-un stat cu care România are acord în acest sens, da, stagiul dvs. pentru perioada lucrata in strainatate va fi pusa la pensie.

Practic veti primi o pensie pentru stagiul din Romania si o pensie pentru perioada lucrata in respectivul stat.
Daca acel stat este Italia ,atunci inseamna ca voi primi 2 pensii?
Da, veti primi o pensie europeana, compusa din cuantumul pensiei romanesti (pt perioada lucrata aici) și din cuantumul pensiei din Italia (pt. perioada lucrata acolo).
Dar problema este ca noi inca nu avem euro.Cum va fi calculata aceasta pensie?
Casa de Pensii din Italia va calcula cuantumul pentru perioada lucrata in Italia conform propriilor norme si in euro iar Casa de Pensii din RO va calcula conf. propriilor norme si in legi.

Daca va veti stabili in Romania, veti primi pensia in lei (daca va mai exista leul la acea vreme) sau in euro daca doriti sa va stabiliti la pensie în Italia sau in orice alt stat din UE care are euro

Alte discuții în legătură

Pensie de stat in strainatate andrerieu56 andrerieu56 Buna ziua, Am lucrat cu carte de munca in Romania in perioada 2007- 2011. Din 2011 m-am stabilit definitiv in Germania si lucrez cu acte in regula la o ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza anii lucrati in strainatate? yaherra yaherra Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 ... (vezi toată discuția)
Anii lucrati in strainatate se adauga la vechimea de pe cartea de munca? camutza camutza buna seara ! tatal meu a lucrat in italia timp de 7 ani cu acte din care reiese suma cu care era platit,precum si impozitele aferente.precizez ca in acest ... (vezi toată discuția)