avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai am dreptul la retrocedare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai am dreptul la retrocedare?

Buna ziua!

Am o mare nelamurire.
Tata a depus o cerere de retrocedare a unor terenuri mostenite in anul 2000, in baza legii nr. 1/2000. Raspunsul afisat atunci de primarie a fost ceva de genul ...nu este posibila retrocedarea terenurilor pe vechiul amplasament si nu exista alte amplasamente disponibile... Pina de curand, nu s-a mai interesat nimeni de terenurile acelea, insa eu doresc sa continuu demersurile respective.
Prin urmare, am depus o cerere la primarie pentru a mi se emite un document scris care sa ateste ca intr-adevar am (tata are) dreptul la restituire/despagubire, ca sa pot demara actiunile ce se impun.
Raspunsul primit de la primarie a fost stupefiant:
"Avand din vedere cererea nr. ... prin care solicitati informatii privind cererea dvs. depusa in 2000, va informam ca persoanele ale caror cereri nu au fost solutionate in mod favorabil, termenul de reinnoire a cererilor a fost, pe baza legii nr. 247/2005, data de 30 noiembrie 2005."
Fara a tine seama de lipsa predicatului/informatiei propriu-zise, ceea ce inteleg eu de aici este ca nu as mai avea dreptul la restituire/despagubire deoarece nu mi-am reinnoit cererea pina la termenul stabilit de legea nr. 247/2005.

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca am dreptul sa solicit acum despagubiri in contul terenurilor respective, sau cei de la primarie vor sa ma trimita la plimbare...
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 11:20, 23 Octombrie 2008
In primul raspuns de la primarie unde va informau ca nu exista alt amplasament, nu se specifica faptul ca puteti ataca aceasta hotarare sau ce a fost la prefectura sau la instanta de judecata? Ati primit raspuns personal acasa, sau a fost verbal cand ati intrebat de solicitarea dvs. la primarie?
La prima cerere, depusa in data de 9 martie 2000, raspunsul a fost afisat la avizier. Tot ce stiu este din ce isi aduce aminte tata, adica primaria nu avea terenurile disponibile pe vechiul amplasament, nu avea terenuri disponibile pe alt amplasament si nu avea instrumente legale pentru acordarea unor eventuale despagubiri...
Prin urmare, tata ar fi trebuit sa astepte aparitia unei legi care sa reglementeze modul de acordare a despagubirilor in acest caz... ei, a asteptat, dar el nici acum nu este convins ca exista o astfel de lege.
Pe de alta parte, eu chiar vreu sa aflu acest lucru, dar nu ma pot prezenta la un avocat cu vorbe de la tata. De aceea am depus o cerere catre primarie pentru a primi in scris raspunsul pe care l-au dat ei acum 8 ani... iar primaria imi raspunde ca "curge apa-n beci".
solicitati primariei sa va elibereze o copie certificata dupa cererea depusa de tatal dvs in 2000.
Am cererea in original.
Ceea ce nu am, in scris, este raspunsul primariei de la data respectiva.
Oricum, m-am mai documentat si, daca am inteles bine, legea 247/2005 se refera la persoanele carora le-a fost respinsa cererea de reconstituire a drepturilor de proprietate in baza legii 1/2000, or in cazul de fata nu a fost respinsa, ci nu s-a putut solutiona. (Iar pe mine acest raspuns ma interesa sa-l primesc de la primarie). Prin urmare, ar trebui sa am/avem dreptul la despagubire... sau ma insel?
solicitati Primariei sa va elibereze adeverinta prin care tatal dvs a fost validat cu suprafata respectiva sub forma de despagubiri de catre Comisia Judeteana . Acest lucru puteti sa-l solicitati si direct Comisiei Judetene .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare incompleta in 2000 dan.topor dan.topor Stimati domni si stimate doamne, Ma confrunt cu o dilema sias dori sa ma ajutati in masura posibilitatilor. Iata cazul: Tata (TE) a depus in 2000 o ... (vezi toată discuția)
La o adica ce sa aleg: retrocedarea terenului sau despagubiri ...? Balaurul Balaurul La 5 ani de la depunerea cereri de retrocedare conform legii 247/2005 se pare ca voi primi raspunsul (sunt invitat pt discutii la Prefectura) Situatia, pe ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea pe vechile amplasamente in zona necooperativizata Balaurul Balaurul Buna ziua, va rog un sfat pentru urmatorii pasi în...: Problema, pe scurt: [b]1)[/b] Intr-o zona colinară, [u]zona necooperativizată[/u], [b]strabunului ... (vezi toată discuția)