In perioada sarbatorilor sotului i a fost refuzat concediul de odihna, doar zilele legale i au fost date, motivindu se ca e de lucru.. acum in noul an i au rams 6 zile de anul trecut neluate, a depus cererea dar se pare ca ii va fi refuzata din nou... As dori sa stiu daca neprimirea unui raspuns pina in ultima zi dinaintea concediului nu reprezinta un accept pt concediu?
DE cite ori se poate refuza luarea concediului de odihna?
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Neprimirea unui raspuns echivaleaza cu un refuz.
Angajatorul nu poate refuza, "este obligat sa acorde concediu" deoarece "concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari."
Angajatorul are obligatia organizarii activitatii astfel incat sa asigure buna functionare a unitatii dar si acordarea la timp a drepturilor salariale sau de alta natura prevazute in lege, CCM aplicabil sau RI.
Angajatorul poate refuza acordarea CO intr-un an calendaristi" numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil."
Angajatorul nu poate ingradi sau refuza dreptul angajatului la efectuarea concediului de odihna. Acesta se acorda pana la sfarsitul anului calendaristic, proportional cu numarul zilelor efectiv lucrate.
Consider ca angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihna intr-o anumita perioada de timp, daca aceasta se suprapune cu concediul deja aprobat, al altui angajat, care ar fi trebuit sa tina locul salariatului ce face ulterior cererea. Acest refuz, insa, nu poate conduce la ideea ca angajatorul are dreptul sa refuze in mod absolut acordarea concediului, ci doar sa il programeze intr-o alta perioada de timp, in functie si de celelalte concedii deja aprobate.
la noi se poate ORICE se pare.. amenintarea si CONDITIONAREA se pare ca sint legale ... i se acorda concediul DACA atunci cind e sunat se prezinta la lucru ,de parca e obligat sa fie in concediu in localitate..... in caz ca nu.. a fost amenintat cu repercusiuni. Acum as avea o alta intrebare, stiu ca in cazul in care angajatul isi intrerupe concediul din considerente proprii se face o cerere de suspendare a concediului, daca e din partea angajatorului exista vreun act sau se bazeaza pe increderea ca nu va ,, uita,, sa lasa zilele de concediu ca neutilizate?
Angajatorul trimite salariatului o notificare (rechemare) scrisa si inregistrata prin care i se comunica necesitatea prezentarii la unitate din motive (le mentioneaza) si i se specifica data la care va fi reprogramat pentru a continua concediul de odihna.
Art.151 (2) C.mun.: Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Concediu de odihna
goplanet
Am achizitionat bilet pentru anul viitor, planificarea concediilor nu s-a facut inca pentru 2013. Firma se va muta in alta cladire la anul. Mi se poate refuza ... (vezi toată discuția)