avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna - refuz efectuare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna - refuz efectuare

avem un salariat care nu a vrut sa-si ia concediul de odihna pe anul trecut desi i-am explicat ca potrivit art 144 din codul muncii "dreptul la concediul de odihna anual nu poate formaobiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari". anul acesta am avut aceeasi problema cu acelasi salariat, ca nu vrea sa efectueze concediul de odihna pe anul in curs. problema care a aparut este articolul 146, alin.2 din Codul muncii actualizat in mai anul acesta conform caruia "in cazul in care, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual". asta inseamna ca salariatul daca nu vrea sa efectueze concediul de odihna pe anul in curs il poate efectua anul urmator sau in decurs de 18 luni incepand cu anul urmator? ce se intampla daca nici anul urmator nu o sa vrea salariatul sa-si efectueze concediul? o sa decalam an de an concediul de odihna? pentru ca angajatorul nostru aproba decizia salariatului mentionand ca are efectiv nevoie de el pentru supravegherea lucrarilor(in calitate de sef echipa). codul muncii spune din motive justificate poate renunta total sau partial la concediul de odihna. sunt precizate in vreun cadru legislativ motivele pe care le poate invoca? sau se lasala latitudinea fiecaruia sa hatarasca ce inseamna justificat? intreb pentru ca, dupa cum am mai spus, angajatorul il sustine pe salariat in hatararea de a nu efectua concediul de odihna pe anul in curs si imi cere "legea unde scrie"X-(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:03, 7 Octombrie 2015
1. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

2. Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. (art.149 C.mun.)

3. Art. 151.C.mun.
(1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna Silviagabriela.ghioca@yahoo.com Silviagabriela.ghioca@yahoo.com Buna ziua! Va rog mult, daca se poate, sa ma lamuriti in legatura cu un aspect. Sunt profesor titular. Am revenit in activitate la 1 iulie 2019 din ccc. Din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul ... Crina001 Crina001 Buna ziua, Daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul anului si nu au existat motive justificate pentru neuzarea lui poate angajatorul sa ... (vezi toată discuția)