avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si concediu pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului la CMI

Buna ziua, sunt medic stomatolog la CMI-ul meu si urmeaza sa intru in concediu prenatal si apoi dupa nastere postnatal. La CMI, am un serviciu de radiologie, la care asistenta poate lucra in continuare, chiar daca eu raman in concediu. Intrebarea mea este cum mi se va calcula mie indemnizatia de concediu (pre si post natal si apoi de ingrijirea copilului), dac eu voi avea in continuare incasari pe CMI?
Cel mai recent răspuns: roxa81 , utilizator 16:39, 11 Ianuarie 2012
1. - Indemnizatia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se calculeaza normal, 85% din baza de calcul (media salariilor brute din ultimelem 6 luni= contabilul dvs. stie cum sa procedeze).
- Aceasta indemnizatie nu are legatura cu veniturile firmei in timp ce sunteti in concediu de maternitate.

2. Pentru indenmnizatie pentru CCC se aplica prevederile Ordinului MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

3. Asadar cand depuneti dosarul la Primarie pentru CCC depuneti si declaratia pomenita mai sus.
roxa81 a scris:

Buna ziua, sunt medic stomatolog la CMI-ul meu si urmeaza sa intru in concediu prenatal si apoi dupa nastere postnatal. La CMI, am un serviciu de radiologie, la care asistenta poate lucra in continuare, chiar daca eu raman in concediu. Intrebarea mea este cum mi se va calcula mie indemnizatia de concediu (pre si post natal si apoi de ingrijirea copilului), dac eu voi avea in continuare incasari pe CMI?




Nu este nevoie sa suspendati activitatea cabinetului pe perioada cat va aflati in concediu de maternitate si mai apoi in concediul de crestere copil,pe langa asistenta de radiologie puteti sa angajati chiar un coleg medic care sa va inlocuiasca pe aceasta perioada,daca sunteti in raporturi cu casa de sanatate,incheiati o conventie de inlocuire.
Nu dvs. veti figura cu venitul,ci cabinetul dvs. va inregistra venit,deci nu este nicio problema in a primi indemnizatia de concediu de maternitate (care oricum nu este conditionata de existenta unui astfel de venit)si mai apoi indemnizatia de crestere copil,asa cum v-a explicat si colegul mai sus.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri. mentionez ca nu am contract cu casa de asigurari. daca am incheiat un contract de colaborare cu un coleg pentru radiologie, trebuie trecut un salar in contract sau se poate fara si trebuie inregistrat undeva?
Pentru ca este vorba despre o activitate dependenta(va utiliza baza materiala a cabinetului,va avea stabilit un program,etc)este indicat sa-i incheiati un contract de munca pe perioada determinata si nu un contract de colaborare.Cim ul il inregistrati in revisal si il transmiteti ITM,in cf. cu prevederile legale.
In concluzie, pentru concediu pre si postnatal nu ar fi nicio problema ci doar din momentul intrarii in concediu de ingrijirea copilului ar trebui facut acest contract de munca pe o perioada determinata, daca am inteles bine?

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Porumbdiana Porumbdiana Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si as fi recunoscatoare daca m-ati putea lamuri. Sunt insarcinata, data probabila a nasterii este 5 martie 2016. Momentan ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - cine-l plateste? ionica83 ionica83 Buna ziua! Sunt medic stomatolog la propriul cabinet medical individual CMI , cotizez la pensii si casa de sanatate . In cazul unui concediu de risc maternal ... (vezi toată discuția)
Prenatal ambrus_marc9 ambrus_marc9 Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am ... (vezi toată discuția)