avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului - bonuri de masa

Buna,
la calcularea indemnizatiei pt. cresterea copilului se ia in calcul si valoarea bonurilor de masa?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 18 Iunie 2013
Nu. Potrivit art. 8 din Legea 142/1998 "(1) Sumele corespunzătoare tichetelor de masă acordate de angajator, în limitele valorii nominale prevăzute la art. 3, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venitul sub formă de salariu.
(2)Sumele prevăzute la alin. (1) nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial".
Guvernul a modificat prin OUG nr. 58/2010, Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal. Principalele masuri prevazute in acest act normativ sunt impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, cadou, de cresa si de vacanta.

Incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010, tichetele de masa sunt incluse in veniturile salariale si sunt impozabile, valoarea acestora intrand in baza de calcul a deducerii personale.
in final, deci, se iau in calcul cu valoarea lor totala sau cum? multumesc!
Tichetele de masa se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru CCC.

Ordinul nr.1474/2011
situatie:
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie: Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit. Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare adeverinta / anexa 2 indice 1 la normele metodologice gina2010 gina2010 Buna ziua, la completarea adeverintei pentru salariatul tata care in urma aprobarii conducerii intra in concediul de crestere si ingrijire copil in varsta de ... (vezi toată discuția)
Despre calculul indemnizatiei Daniela.M Daniela.M Buna ziua, Ma aflu si eu intr-o situatie mai delicată și nu stiu daca se mai poate rezolva ceva. În luna martie am depus dosarul pentru indemnizația de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil flo72 flo72 Buna ziua, As dori sa stiu daca in baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului intra si contravaloarea tichetelor cadou primite cu ocazia ... (vezi toată discuția)