avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz nelucrator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz nelucrator

Doresc sa stiu daca exista notiunea de preaviz nelucrator.Adica o societate comerciala decide sa concedieze un angajat si-i acorda cele 20 zile de preaviz pe care le plateste dar salariatul nu trebuie sa mai vina la servici.Este obligatoriu ca societatea sa primeasca salariatul la servici in aceasta perioada?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 14:31, 22 Octombrie 2008
1. Nu exista notiunea de preaviz nelucrator. Puteti inceta CIM cu acordul partilor, conform art.55b din Codul muncii, si nu mai e nevoie de preaviz.

2. Daca il concediati, conform art.65(1) din Codul muncii atunci angajatorul este obligat sa ii acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare iar salariatul este obligat sa vina la serviciu.

Conform CCMUNN 2007-2010, art.74:
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Adica poate veni la serviciu numai 10 zile iar celelalte 10 zile sa absenteze. dar ii vor fi platite toate.

3. Ar mai fi o solutie, daca angajatorul nu vrea sa-l mai vada la fata. In perioada preavizului sa-i dea voie sa nu vina la serviciu, dar sa-l ponteze si sa-l plateasca in aceasta perioada. Dar salariatul are certitudinea ca nu va fi absent nemotivat in acest timp? Atunci, angajatorul sa-i dea scris ca poate sta acasa in perioada preavizului.

Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc

Ideea a fost expusa la pc 3 .Intr-adevar angajatorul nu vrea sa-l mai vada pe nagajat.O sa facem o hartie cum ca poate absenta cele 8 ore pe zi in perioada preavizului, dar va primi toate drepturile cuvenite chiar daca nu e pontat.
De aceea v-am si dat aceasta solutie, in ultima instanta. Am avut multe asemenea cazuri in cariera mea. Si e solutia cea mai buna atunci cand vrei sa scapi de cineva. Succes!
mihaeladobrinoiu a scris:

Va multumesc

Ideea a fost expusa la pc 3 .Intr-adevar angajatorul nu vrea sa-l mai vada pe nagajat.O sa facem o hartie cum ca poate absenta cele 8 ore pe zi in perioada preavizului, dar va primi toate drepturile cuvenite chiar daca nu e pontat.


Trebuie sa fie pontat in aceasta perioada, chiar daca nu mai vreti sa vina la munca.
Angajatorul poate renunta total sau partial la perioada de preaviz.

Alte discuții în legătură

Preaviz 20 zile lucratoare - desfiintare post anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: la un punct de lucru s-a desfiintat un post si angajatului i s-a preaviz de 20 zile lucratoare in ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere din motive care nu tin de persoana salariatului daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez cu un salariat care se afla in preaviz (20 zile) - concediere din motive care nu tin de persoana salariatului - tinand ... (vezi toată discuția)
Preaviz 20 zile lucratoare ContSters75393 ContSters75393 Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art 65(1) si i se aduce la cunostinta ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare la 4 ore pe ... (vezi toată discuția)