avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pfa poate face angajari?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pfa poate face angajari?

pot angaja pe pfa? ce contributii trebuie sa platesc pt un angajat si daca e real daca angajez o persoana peste 45 ani somer am beneficii si anume care ar fi multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:52, 11 Ianuarie 2012
Nu puteti angaja un PFA, puteti incheia un contract pentru prestarea unei anumite activitati de catre PFA in folosul dvs. PFA-ul isi va plati singur contributiile sociale.
Ordonanța de urgență 46/2011 – pentru modificarea și completarea art. 17 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familial – a fost publicata in MO 350/19.05.2011.
Articol unic. — Articolul 17 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 17. — (1) PFA își poate desfășura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terțe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condițiile legii.”

2. După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) PFA nu va fi considerată un angajat al unor terțe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.”


Art. 4.- OUG NR.44/2008 - Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (1) pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.


1. Ca PFA puteti angaja salariati, cu contract individual de munca.

2. Se retin si se vireaza impozitul si contributiile legale ca pentru orice salariat.

3. - Avand calitatea de angajator puteti sa beneficiati de prevederile legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, inclusiv de facilitatile prevazute in art.85 din aceasta lege:

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
- Indicatorul social de referinta in vigoare = 500 lei.

4. Fiind o situatie noua, neprevazuta expres in Legea 76/2002, va recomand sa luati legatura si cu Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea de catre pfa a unor terte persoane danuta34 danuta34 as dori sa stiu daca o intreprindere familiala poate angaja terte persoane conform legii 40/2013 aparuta in monitorul oficial 129/11 martie 2013.la itm se ... (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)
Instructor auto pfa poate face angajari? viorelus viorelus Instructorul auto autorizat PFA poate angaja un instructor auto incepator cu atestat valabil? (vezi toată discuția)