avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''?

Buna ziua!
Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie:

am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi solicita, la cheltuielile de judecata si chitanta!! eu am stabilit cu clientul ca obtin on de succes numai daca ,, clientul isi incaseaza datoria''!
ce fac? caci, daca am taiat chitanta si ,,nu am ce sa execut'', eu raman cu chitanta intocmita, asta inseamna ca am incasat banii si voi plati impozitul ?

chiar nu stiu cum sa procedez!
va rog, cei care aveti mei multa experienta sa ma ajutati!
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian0 , utilizator 11:53, 6 Decembrie 2012
avocatanghelus a scris:

Daca refuza il somezi si pui in executare contractul de asistenta juridica care reprezinta titlu executoriu.



top dan a scris:

Copntractul de asistenta juridica reprezinta titlu executoriu in baza caruia clientul poate fi executat silit


...si numai clientul.

Impotriva debitorului (cel cu care s-a judecat clientul) am nevoie de un titlu executoriu in ce priveste cheltuielile de judecata. (fie ca sunt acordate prin chiar hotararea ce se excuta, fie ca sunt in alta hot obtinuta pe cale separata - pentru cazul cand nu s-au cerut ch. ori, desi s-au cerut instanta a omis sa se pronunte asupra solicitarii. )
Nu pot sa vin cu orice chitanta taiata dupa pronuntarea hot si sa zic: io-te aici cheltuieli suplimentare...
Pentru ca nu se pune semnul egalitatii intre onorariu platit avocatului (de orice fel ar fi el) si notiunea de cheltuieli de judecata.
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
Intr-adevar, Nicoleta a pus foarte bine problema. Daca apar astfel de chitante/contracte de asistenta juridica suplimentare privind onorariul de succes in dosarul de executare, riscati o superba contestatie la executare din partea debitorului clientului vostru, pe care o castiga 100%, cu cheltuieli de judecata:D
Ca sa nu aiba nimeni nimic de obiectat - nici clientul vostru, care nu are certitudinea ca isi va incasa creanta, si nici debitorul acestuia, care nu are de ce sa plateasca sume suplimentare celor din titlu - solutia este sa intocmiti contract de asistenta juridica in executarea silita pentru c-val onorariului de succes. Executorul va intocmi p-v de cheltuieli suplimentare tinand cont si de aceste cheltuieli, si cu acest contract veti participa la distribuirea sumelor rezultate din executarea silita a debitorului clientului vostru.
Posibilitatea de a cere acordarea cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu de succes pe cale de actiune separata nu este preferabila in cazul in care v-ati inteles cu clientul ca primiti acel onorariu doar in cazul recuperarii integrale a creantei din titlu, pentru ca ar insemna ca acesta sa va plateasca onorariul inainte de a-si recupera creanta.
In general, avocatul si clientul stabilesc onorariul de succes ca procent din suma recuperata sau castigata ori raportandu-se si la valoarea bunurilor care fac obiectul procesului.
Daca suma e mare si onorariul va fi mare si deci, e greu sa se plateasca anticipat, pentru a depune chitanta in dosar (mai exista si riscul sa fie redus onorariul).
In plus, niciun client nu ar plati, mai ales sume mari, fara sa vada intai banii recuperati/procesul castigat. In fine, nici nu e in regula sa incasezi onorariul "de succes" inainte sa ai succesul :)

Pe de alta parte, daca suma e mare, nu se poate face nici contract (oarecum simulat) de asistenta la executare, pentru ca, pe calea contestatiei la executare, acesta poate fi cu succes redus - cum justifici un onorariu de 200mil, de ex, intr-o procedura in care mai mult executorul actioneaza??

Deci, solutiile ar fi 2, cred:
- actiune pe cale separata pentru recuperarea onorariului de succes;
- informezi clientul de la inceput ca iti va plati onorariul de succes din suma recuperata si incasata - ii va conveni daca i-ai obtinut si penalitatile de intarziere. Daca dupa ce inincaseaza nu mai vrea sa plateasca onorariul de succes, il executi pe baza contractului. E si legal si moral.
pentru toti avocatii, dar mai ales clientii lor: onorariul de succe NU este imputabil in nici un fel partii care pierde procesul. vezi Decizia nr. 1440/2012 din Dosar nr. 14859/3/2009 al ICCJ
ambroziem a scris:

pentru toti avocatii, dar mai ales clientii lor: onorariul de succe NU este imputabil in nici un fel partii care pierde procesul. vezi Decizia nr. 1440/2012 din Dosar nr. 14859/3/2009 al ICCJ


Mai precis:

"În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată reprezentând onorariul de succes plătit avocatului de la fond de către intimatul-reclamant N.D.D., Înalta Curte apreciază că nu sunt datorate de către recurenta-pârâtă şi acesta, deoarece:

Jurisprudenţa a evidenţiat constant că onorariul de succes nu trebuie considerat în sarcina părţii care a pierdut procesul deoarece asemenea cheltuială, nefăcută până la data judecăţii, nu este imputabilă părţii căzută în pretenţii, constituind o recompensă suplimentară muncii efectiv prestate de avocat, cu vădit caracter voluntar şi voluptoriu al părţii promitente.

De asemenea, jurisprudenţa CEDO, subliniază, în acelaşi sens că partea care a câştigat procesul nu va putea obţine rambursarea unor cheltuieli decât în măsura în care se constată realitatea, necesitatea şi caracterul lor rezonabil.

Totodată, se constată că în speţă intimatul-reclamant solicită onorariul de succes doar în faza recursului, or, aceste cheltuieli de judecată referitoare la onorariul de succes privesc fondul cauzei şi ele trebuiau în mod obligatoriu aduse la cunoştinţă pârâtei în primă instanţă sau cel mai târziu în apel, pentru ca aceasta să aibă posibilitatea să conteste, eventual, potrivit propriei opinii modul în care instanţa de judecată a apreciat asupra onorariului de succes acordat."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu de avocat prin executor judecatoresc est est buna seara, am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu.... am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei ... (vezi toată discuția)
Dilema onorariu avocat-contestatie la executare si intoarcerea executarii silite stelistu6 stelistu6 buna ziua, am depus acum 2 ani o contestatie la executare pentru un debit de 7000 ron care mi-a fost admisa ,onorariul solicitat de avocat pentru contestatie ... (vezi toată discuția)
Incuviintare executare silita jordan_a2010 jordan_a2010 Am urmatoare situatie ciudata. Am incheiat un Contract de asistenta juridica cu un avocat X pentru a ma reprezenta pe mine si sotia intr-un apel la Tribunal. ... (vezi toată discuția)