avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

cred ca e o mare greseala ca nu e impus un consum minim, pt. ca un apartament daca este inconjurat de de apartamente cu consum 0 (zero), nu se va putea incalzi chiar daca lasa repartitoarele deschise la maxim. acesta e cazul cel mai nefericit, dar este de ajuns ca in cazul meu ca apartamentul de sub mine este nelocuit de 2 ani, deci pardoseala este rece si nu se va incalzi orice as face eu, un perete este langa bucataria vecinului care are repartitorul inchis, iar vecinul de deasupra face economie.
in concluzie din 4 vecini, doar unul are caldura ( acesta este pe acelasi palier), si acest lucru se vede si din valorile unitatilor date de repartitoare, iar eu ca sa am cat de cat caldura am folosi in aceasta perioada atat aerul coditionat cat si un calorifer electric pe care l-am plimbat prin camere
deci povestea cu cei care au centrale, este relativ falsa
voi reveni si cu alte considerente relativ la acei coeficienti practicati de firme
1. Eu am reclamat la OPC calculele aberante ale firmei... si nu mi s-a raspuns. Am reclamat acest fapt si am primit un raspuns semnat de un subsecretar de stat ca "nu sunt consumator fata de firma" desi in contractul individula incheiat cu firma se specifica ca vor face calculele.

Recunosc ca nu m-am gandit sa reclam la ARNSC dar nu cred ca as fi primit satisfactie.

2. Pe cei care vor sa vada cum arata "competenta" specialistilor ANRSC ii rog sa citeasca art. 17 si 18 din Normele de calcul aferente ordinului 343 (se refera exact la acel coeficient de 10 %, sub forma unui coeficient de 1,1 sau 1,3, in functie de situatie.

Referitor la problema respectiva eu inteleg logic una dar din formularea lor se intelege pe dos.
Nu mai vorbesc de stalcirea limbii romane:
mostra: art. 17 (2)
b) în cazul în care nu se cunoaste suprafata echivalenta termic a corpurilor de încalzire montate si prestatorul poate face dovada ca inventarierea corpurilor de încalzire nu se datoreaza culpei sale, numarul de unitati de consum aferente fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie,

Cum poate fi cineva vinovat de o inventariere? Evident este vorba de efectuarea sau neefectuarea inventarierii.
Daca cei de la ANRSC nu stiu nici macar limba romana cum sa accept eu sau altcineva ca au fost alesi pe compententa si ca reglementarile lor sunt corecte si cinstite.

Beleaua este ca au putere de lege.
Buna seara.
Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare.Locuiesc in Constanta,iar blocul in care locuiesc este contorizat cu repartitoare lmontate de [EDIT].Se pare ca din bloc sunt singurul apartament care nu are repartitoare de caldura.Am fost pusa in situatia in care sa platesc pe noiembrie 1981,82 unitati =986,29 lei,dec.805,73 unitati =585,38 lei,iar ianuarie 1011,40 unitati =435.84 lei.
Serviciul de calcul si repartizare a consumului de inaclzire pt.ap.necontorizate bransate lunar/apartament 4,20 pret/buc x 1 buc =5,21 .Nu inteleg cum 4,21x1buc rezulta 5,21?Daca ma poate ajuta cineva nu inteleg aduna cu 1 sau inmulteste.

Tarif lei/Gcal in Constanta ,datorita primarului nostru scump si drag este 338,33 lei,dublat fata de anul trecut luna aprilie.

Am facut sesizari la cei de la [EDIT] firma si Asociatie pentru a mi se explica procedura de calcul si repartizarea consumului,insa cei de la [EDIT] firma nu au binevoit sa raspunda,iar presedintele de la asociatie a spus ca nu este de competenta lui sa imi spuna modalitatea de calcul si repartizare,cu toate ca eu nu am incheiat cu [EDIT] firma nici un fel de contract si nici nu am furnizat nici un fel de date catre acestia.Nu mai vorbesc ca suprafata utila m.p si suprafata incalzita nu corespund nu sunt reale.
Mentionez ca in scara blocului sunt facturi la incalzire si cu -. Nu cred ca este posibil asa ceva.Marea majoritate spun ca tin caloriferele inchise,ceea ce nu prea cred.Nu cred ca cineva poate sta in frig,mai ales ca sunt batrani.
Daca puteti sa imi spuneti si mie cum se calculeaza mi-ati fii de mare de ajutor.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
elga50, moderator
1. 4.20 este comisionul de calcul fara TVA. ...... 5.21 este cu TVA.

2. Despre felul cum se calculeaza caldura, va spun ca in cazul dv. se considera consumul cel mai mare al caloriferului similar cu al dv. dintre caloriferele contorizate din apartamentele de pe scara dv. Si tot asa pentru fiecare camera.
Se face suma acestor unitati si se mai aduna 10%; rezulta numarul total de unitati echivalente pe calorifere.
La acest total se adauga unitatile echivalente pentru spatiile comune si pentru tevile verticale.
Nr. total de unitati echivalente se inmulteste cu consumul unitar (adica cate Gcal are o unitate echivalenta) si va da consumul in Gcal.....care se inmulteste cu pretul Gcal de la dv. din oras.

Pentru ca sunteti necontorizat nu ar trebui sa vi se perceapa comision de calcul. Dv. nu ati facut contract personal cu firma pentru calcul.
Daca vi se pune comision de calcul, aceasta este un abuz.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
elga50, moderator
@cristsocum
Urmariti consumul la gaze. S-ar putea sa aveti surprize. Si eu si domnul Laurentiu22 am avut.
Oamenii devin foarte mancaciosi iarna.

Conform legii presedintele Asociatiei are obligatia sa va arate toate actele pe care le solicitati. Deci este obligatia presedintelui sa ceara de la firma explicatiile pe care le solicitati.
Faptul ca se spala pe maini arata ca este ceva incorect in calcule si el stie aceasta.

Mie mi se pare interesanta curba consumului dumneavoastra: 2.9 Gcal in noiembrie, 1.7 Gcal in decembrie si 1.28 Gcal in ianuarie.
si sa nu uitam ca in ianuarie au fost niste temperaturi...
Daca aveti date pentru perioada dinainte de montare repartitoarelor ar fi interesant de stiut ce consum ati platit atunci.

Eu am gasit doar doua explicatii posibile:
-folosirea incorecta a repartitoarelor (ele au fost proiectate pentru o plaja de temperatura de 15-25 grade Celsius nu pentru 5-20 cum se folosesc la noi
-un mod de calcul incorect care trece toate pierderile in seama celor care consuma in loc sa le imparta in mod egal.

De altfel pana la aparitia ordinul 343/2010 nici nu exista mod de calcul pentru repartitoare decat daca erau montate in procent de 100 %. Dar ordinul 255 al ANRSC permitea montare si, implicit, efectuarea calculelor cu repartitoare 80 %. Curat murdar!

Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Carturarul, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)