avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

@Laurentiu 22
Nici eu nu le-am stiut, a trebuit sa "scotocesc" dupa ele. Mai ales ca firma prestatoare venea cu texte de genul "avem un program de calcul secret" si nu vaputem spune cum am calculat.
Fiind vorba de stiinta, totul trebuie sa aiba o logica, o explicatie rezonabila, cu argumente precise si verificabile.
@johnpescar,
Dom' le, un repartitor de costuri la cutie, are posibilitatea de a fi "setat" cu 'jde de parametri care vor determina in final calculul transferului de energie din sistem, in incapere.
Asa cum s-a mai spus - uneori si eronat, in special aceste dispozitive sunt incarcate cu urmatoarele date:
- tipul de calorifer (sute de tipuri constructive, materialul din care este conf., nr. de coloane, etc.);
- suprafata echivalenta termic, (SET);
- factori de conversie (aici este o intreaga nebunie, nimeni nu-i stie...);
- hotarari la AG cu privire la factorii de amplasare a apartamentului pe puncte cardinale, nivel-etaj;
- hotarari provenite din legislatie;
- nr. de tevi verticale, material, diametre , lungimi;
- alte setari.

Intrebi daca sunt repartitoare care se monteaza pe tevi. Pai de ce sa nu se poata monta. Teava respectiva este un corp care degaja caldura si in functie de setarile despre care vorbeam, ar trebui sa arate in final un anumit consum pentru spatiile comune. Ca acest lucru s-ar putea face si fara acest martor, adica prin raportul dintre SET com si SET total, este alta poveste, numai ca in ecuatie mai intra si SET tevi verticale. Oricum, pentru aceste calcule, nu trebuie niste specialisti de la NASA sa le faca. In AG a proprietarilor se discuta si se aproba aceste calcule, care trebuie sa se bazeze pe informatii corecte. Rezulta niste procente - asa cum de altfel rezulta din calculul superstiintific bazat pe repartitorul martor si cam asta-i. Se fac comunicarile acestor procente firmei de repartitoare care le introduc in acel supersecret program de repartizare, se fac tabelele, se transmit la asociatie care le introduce in listele de plata. Cand procentul de repartizare pe sup. comune iese cam mare, te uiti la conducte, poate trebuiesc izolate, poate mai trebuie sa le mai legam sau sa adaugam un strat de material izolant. Acum in comert sunt tot felul de posibilitati, insa ne-am trezit cam tarziu. Ce sa fac eu daca acum pe scara de 20 ap. mai sunt bransati la CET doar 5 proprietari (au repartitoare). Investesc acum, mult, putin - nu conteaza cat si la vara constat ca toti au migrat la CT?
Acum aceasta este discutia principala: merita sau nu investitia? Daca merit, ok, izolam, calculam, raportam - altfel ne certam pe casa scarii sau la sediul administratiei, in timpul programului de incasari. Si nu asa, cu amenintari, ca se duce la primar ca l-a auzit el la TV cum ca asociatia este de vina, sa te duci sa-l scuturi pe ala! De ce sa ma scuture pe mine, cum sunt eu implicat in toata povestea aceasta? Omul are contract cu firma, au repartitoare radio, eu comunic firmei cantitatea de energie termica inregistarta de gigacalorimetru, firma face calculele si o transmite as. loc. care o trece pe lista de plata.
Tre'sa dau eu cu crucea si pe vorbitorii acestia de pe la posturile locale de televiziune...
Intamplarea nefericita este ca, iata avem parte si de o iarna adevarata, basca cresterea pretului gigacaloriei de la 185 lei la 265 lei pe unitate. Una peste alta, parca am mai spus, ap. cu doua camere, consum unitati pe repartitor 0 (zero), consum comun pe nov. + dec. = 47 lei; apoi ap. cu 3 camere, familie tanara cu un copil care nu face economii in sensul ca totusi doreste sa traiasca in conditii bune, pentru aceeasi perioada (nov. + dec.) = 450 lei.
Ambii proprietari au venit cu jalba in protap si cu mare scandal la sediu asociatiei, "sa vada ei cum a facut calculele administratorul, ca sumele sunt prea mari"... Dom'le te crucesti nu alta si stati ca nu stim nimic de costurile din ian. 2012! Ce stiu cu precizie , stiu ca in 2 cutii de distributie a inghetat pana la distrugere circuitul de apa calda, desi instalatia era izolata impotriva inghetului, dar datorita faptului ca pe perioada de noapte nu este consum, apa a stationat si pur si simplu a inghetat. Deci atentie si la acest aspect!

@johnpescar

Repartitoarele comune sau martor au fost inventate de ANRSC.

Standardul românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale caldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la încalzirea incaperilor, identic cu cel european, EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare este reglementarea de baza privind repartitoarele electronice.

La pct. 1 Introducere, din SR EN 834, se prevede ca repartitoarele "servesc pentru determinarea valorii consumului unui radiator de incapere." (adica ele nu masoara energia propriu-zis, ci "servesc pentru"
Notiunea de radiatoare include si corpuri de incalzire de forma tubulara. De aici si pana la a inventa notiunea de repartitor martor care sa "masoare" consumul intregii instalatii de incalzire comune (tevi si radiatoare) este cale lunga.

Practic, orice norma tehnica trebuie sa fie conforma standardului. In acest standard nu se mentioneaza despre nici un repartitor martor sau comun ce apare la art. 3, pct. 25, din anexa la Ordinul ANRSC nr. 343/2010. Altundeva nu puteti citi despre ele.

Conf ANRSC, el se monteaza pe elemente de incalzire apartinand proprietătii comune pe care nu se poate monta, din punct de vedere funcţional, un organ de reglare.
Aceasta contravine tocmai ratiunii montarii repartitoarelor. Ele se monteaza pe radiatoare, care trebuie echipate cu organe de reglare (robinete termostatice), conf anexei A, pct. A1, lit a din SR-EN 834: 2002. Astfel se poate stabili consumul de caldura mai mic în urma inchiderii robinetelor.
Daca instalatia comuna nu are organe de reglare, de inchidere, ce rost are?

Repartitorul martor a fost inventat pentru a putea imparti surplusul de agent termic cauzat de dezechilibrul hidraulic tuturor proprietarilor.
Initial acel surplus era impartit doar pe consumul individual, umfland foarte mult facturile unora. A se vedea Sectiunea a 3-a, art. 41 din Anexa I la Ordinul 233/2004 - ORDINEA ETAPELOR determinarii consumurilor individuale. Se scadea consumul comun conform SET, apoi se impartea restul pe repartitoare.
Consumul pe instalatia comuna, echilibrata, care nu se inchide, se stabileste conform suprafetei echivalente termic, stabilite de INCERC București prin standarde tehnice, (STAS uri). Intr-o instalatie dezechilibrata, va exista un surplus si pe instalatia comuna. Asta nu inseamna ca se ajunge la 50%.
Procentul de 30-50% privind instalatia comuna la nivel national ar presupune un proiect unic al instalatiilor de incalzire din Romania.

In tarile vestice, procentul se aplica ca si consum comun, adica un consum minim de caldura individuala, cauzat de transferul termic intre spatiile de locuit, pe fondul unei instalatii reglate hidraulic. Nu se prevede ca si consum al instalatiei comune.

Daca instalatia ar fi echilibrata, nu si-ar bate nimeni capul cu repartitoare martor, cu procente de arbitrare de 30-50%, nici cu formule "cel mai mare consum plus 10%" in cazul necontorizatilor.
Cred ca si la noi ar trebui introdus la plata un consum minim de caldura individuala, initial din discutii am inteles ca asa trebuia sa se legifereze, ulterior parca s-a schimbat sefii ANRSC-ului pe acolo sau vreo echipa de luminati, a.i. a rezultat ce este astazi.
Stiti de ce ma mir de aceste repartitoare comune ?. Pe langa faptul ca eu nu cred ca se poate regla factorul de cuplaj a.i. sa corespunda aplicatiei pe tevi a unui repartitor proiectat pentru radiator, nici pozitia de instalare in instalatie nu este clara. Bolmojeala ca se instaleaza acolo unde nu se poate monta un organ de reglare...
Mie i-mi pare ca toata povestea repartitoarelor este voit scrisa in mai multe acte de catre cineva voit. Logica ma duce la faptul ca cineva este indreptatit sa spuna : nu recunosc acel repartitor comun .
Pai eu ce spuneam de variantele falsificate ale Anrsc?
Orice om cu inteligenta rezonabila poate constata ca normele ANRSC sunt "periate" de prevederile din normele in constructii care deranjeaza firmele puse pe imbogatit.
In Romania daca esti smecher si nu ai chef sa respecti legislatia, inventezi o autoritate care sa dubleze:
- competenta de reglementare tehnica a MLPAT,
- competenta de control a respectarii reglementarilor tehnice, a Inspectoratului in constructii
- competenta de autorizare a firmelor de contorizare de catre MLPAT
E prima oara cand auzim de acte normative cu dedicatie speciala?


SR EN 834 mai prevede in anexa a, lit b) o prevedere cu scop de minimizarea ERORILOR repartitoarelor: Un regulator central corect ajustat prevazut cu termostat cu senzor pentru o temperatura exterioara, trebuie utilizat pentru reglarea temperaturii turului.
Acesta ar fi regulatorul de pe bransament.

In normativul privind modernizarea si reabilitarea instalatiilor de incalzire se mai vorbeste si de auditul energetic al cladirii in vederea contorizarii, dar asta i alta poveste.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)