avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

@ Adam Grecu

Intre 2004 si 2010 firmele au facut chiar ce au vrut. De abia in 2010 a aparut 10%.
Formula cu "maximul consumului repartizat unui ap. similar, dar cu repartitoare" plus o majorare nu are temei stiintific. Este o chestie de marketing.
Din cauza dezechilibrului hidraulic, si cei care si-au montat repartitoare si deschid caloriferele vor plati sume peste costul real al incalzirii. De aceea, ANRSC si firmele se "agata" de aceasta formula de calcul strict matematica, nu stiintifica. Asa se subliniaza "avantajul" montarii repartitoarelor in cazul neefectuarii echilibrarii hidraulice.

Eu spun ca nu doar nepregatiti sunt cei de la ANRSC , ci si de rea-credinta. La data aparitiei Ordinului 233/2004 exista deja legislatie tehnica foarte clara in domeniu. Nu poate o autoritate inventata acum 10 ani sa se compare cu o autoritate care emite de 60 de ani reglementari tehnice (MLPT), cu cercetatori si profesori de instalatii care elaboreaza reglementari de zeci de ani.

O reglementare tehnica are la baza, conf Ordinul M.L.P.T.L. nr. 542/2003 privind elaborarea, avizarea, aprobarea şi valorificarea reglementărilor tehnice , studii,cercetari stiintifice, AVIZE ale Comitetului tehnic de coordonare generală si ale comitetelor tehnice de specialitate, care analizeaza si avizeaza, in toate fazele reglementarea. Comitetele sunt formate din SPECIALISTI din cadrul M.L.P.T.L., din institute de profil aflate sub autoritatea sau in subordinea M.L.P.T.L., cadre didactice din invatamantul superior, alti specialisti cu activitati recunoscute în domeniu.
Art. 17, final. FIECARE RELATIE DE CALCUL sau FORMULA prezentata și retinuta va fi COMENTATA, indicându-se explicit SURSA
Ordinele ANRSC nu trec prin procedura aceasta.

INCERC elaboreaza de 55 de ani standarde si norme tehnice.
„Performanta Energetica a Cladirilor existente - aspecte tehnice si economice ale modernizarii instalatiilor interioare de incalzire centrala (I-II)” - Dan Constantinescu - INCERC Bucuresti, Rev Instalatorul, nr. 2-3/2005
Si aici gasiti tratate aceleasi probleme privind repartitoarele si robinetii termostatici.
Dan Constantinescu este si Presedinte al Comitetului tehnic de standardizare in domeniul instalatiilor de incalzire, etc.
Proiect de cercetare “Impactul solutiilor moderne de reabilitare energetică a clădirilor existente asupra performanţei energetice şi economice a acestora, prevederilor Directivei Europene 2002/91/EEC” (www.incerc2004.ro/Proiecte/Amtrans_6B02.htm)
Conducator de proiect: INCERC - Departamentul de Instalatii si Utilizarea Eficienta a Energiei in Constructii (prof. dr. ing. Dan Constantinescu)
In cadrul INCERC Bucureşti funcţionează şi Centrul European pentru Reabilitarea Cladirilor, în parteneriat cu Consiliul Europei ([ link extern ] )
ANRSC nu vrea sa valorifice cercetarile stiintifice.

La sistemul de distributie a incalzirii pe orizontala se mai manifesta aceleasi deficiente

Ordin M.L.P.T.L. 929/2002
8.36. Reglarea sistemului de echilibrare automată de la baza coloanei sau ramurile 8.37. Coloanele sau ramurile
"Coloanele" se refera la distributia pe verticala, iar "ramurile" la distributia pe orizontala.

”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații Buc, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006.
Puteti citi pe net: [ link extern ]
@darida,
Merci pentru opinii si bibliografie. Sunt si eu abonat la tehnica instalatiilor, doar pentru noutati. Am sa mai starng bibliografie, asa pentru mine. cum spuneam si altadata, pe la noi trend-ul este migrarea spre sistemul cu CT de apartament. Cat o mai tzine. Aud ca vor sa puna tot felul de taxe, de mediu si cine mai stie ce. In plus daca ”umbla” si pe pretul gazelor... ajungem tot pe-acolo. Dezechilibre vor fi si in asemenea cazuri, atunci cand proprietarul pleaca din locuinta pe o perioada mai mare de timp. Opreste centrala si atunci vecinii forjeaza la ei incalzirea. In acest moment vecina de la et. 4 (noi stam la et. 5) se incalzeste cu un calorifer electric. Va inchipuiti cum este podeaua noastra? Am fost nevoiti sa repunem covoarele din lana la care renuntasem la un moment dat (noroc ca nu le-am ”disponibilizat”).

Era sa uit de un ordin. Nici de acesta n-a auzit ANRSC.

Ordinul M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - Specificaţii tehnice privind montarea si utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de caldură ale corpurilor de incalzire ST 046-01 prevede de asemenea aceste conditii şi erori in caz de incalcare a lor. Elaborat: INCERC Bucuresti, pe baza standardului european EN 834:1994.
Lucrarea se adreseaza firmelor de prestari servicii energetice si decontari consumuri individuale care se ocupa efectiv de montarea si utilizarea repartitoarelor de cheltuieli de incalzire, precum si asociatiilor de locatari/proprietari.

Daca tot au permis sisteme diferite de incalzire in acelasi bloc, sistemul de repartizare a costurilor ar trebui sa includa si pe cei cu centrale termice. Spun aceasta deoarece fenomenul de transfer termic se produce indiferent de sistemul de incalzire, iar obligatia de plata d.pd.v. juridic exista.
Daca un proprietar cu centrala inchide incalzirea, beneficiaza de caldura indirecta, adica imbogatire fara justa cauza, juridic vorbind. Cel care pierde caldura face o plata nedatorata pentru incalzirea indirecta a vecinului cu centrala pe care nu o foloseste.
Bineinteles, fenomenul de transfer poate fi si invers.
Poate o inregistrare a temperaturii interioare in apartamentele dotate cu centrale ar fi utila pentru o repartizare corecta a costurilor intre proprietari.

Mai exista o revista, "Instalatorul", editata de Asociatia inginerilor de instalatii din Romania
@Darida
imi este greu sa tin pasul cu tine! fac si eu ce pot, cand o sa ma clarific o sa postez concluziile mele.
@darida
Exista repartitoare de caldura care se pot aplica pe tevi?. Initial, firmele de repartitoare au sustinut ca repartitoarele de caldura nu se pot monta pe tevi. Acum , monteaza pe tevi niste repartitoare care spun ca sunt comune ( repartitoarele martor). Prin ce difera aceste repartitoare de celelalte , daca sunt diferite?.
Unde pot citi mai multe despre acest repartitor martor ( repartitor comun) ?.

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)