avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pana cand se poate prelungi un contract de munca pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pana cand se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata?

Buna ziua,
De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, apoi mi s-a prelungit contractul cu inca 3 luni, iar la expirarea acestuia mi s-a prelungit iar cu inca 3 luni. Contractul expita in februarie. Se poate prelungi iar tot pe perioada determinata? Sincer, legislatia mi se pare ca permite un abuz fata de angajat. Eu nu cred ca un angajator nu isi poate da seama de posibilitatea unui angajat de a face fata postului in maxim 3 luni nu in 8 luni cum e cazul meu. Aceasta situatie este corecta? La ce ma pot astepta acum? Poate chiar la o concediere ptr o zi si reangajare in ziua urmatoare numai ptr a nu mi se face un contract pe perioada nedeterminata?(bineintales...asta in cel mai fericit caz).
Cel mai recent răspuns: iacov , utilizator 17:42, 17 Octombrie 2016
1. Din Codul muncii:

Art. 84
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

2. Codul muncii nu mai prevede un anume numar de prelungiri ale CIM pe perioada determinata ci nuami incadrarea in art.84.

Nu este lagala daca angajare are loc doar pentru a constata daca salariatului face fata. Pentru acest lucru exista perioada de proba.

Art. 82
(1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Dupa cum se vede in art. 83 nu apare si "verificarea aptitudinilor angajatului".
Angajatorii fac un abuz din aplicarea acestui mod de angajare, a devenit o moda, iar institutia competenta sa constate incalcarea legii se face ca nu vede.
1. Angajatorul nu este obligat sa incheie un c.i.m. pe durata determinata ... nu este niciun abuz din partea angajatorilor care incheie c.i.m. pe durata determinata .. nici Cdul Muncii nu sanctioneaza ca fiind un abuz incheierea unor astfel de c.i.m.

2. Prelungirea unui c.i.m. incheiat pe durata determinata se poate face de nemurate ori inauntrul termenului maxim pentru care se poate incheia un astfel de c.i.m., dar numai in conditiile prevazute la art. 83 C.mun.
nu este niciun abuz din partea angajatorilor care incheie c.i.m. pe durata determinata ..


Nu este daca, asa cum prevede art.82, incheierea contractului de munca pe durata determinata se face cu respectarea cazurilor expuse in art.83. Aceste cazuri nu sunt respecta.
Este parerea dvs ... insa sunt multi angajatori care respecta acele prevederi ...si apoi in Codul Muncii nu exista nicio sanctiune prevazuta de lege daca nu sunt respectate acele prevederi ..

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe perioada determinata prelungit? luminita_gab luminita_gab un contract de munca incheiat pe perioada determinata, poate fi prelungit? in ce conditii? pentru ce perioada! (vezi toată discuția)
Cim determinat pesticid pesticid Buna seara Anul trecut,in aprilie, m-am angajat cu CIM determinat, prima data pe 3 luni. Au urmat \"n' acte aditionale, tot pe perioade determinate,ultimul ... (vezi toată discuția)
Cim pe perioada determinata sau nedeterminata? Marius M Marius M Intr-o scoala de stat a fost angajat un contabil pe perioada determinata. Luna viitoare expira perioada de angajare. Consiliul de administratie al scolii ... (vezi toată discuția)