Buna ziua,
Am o amenda penala data din anul 2007. Nu am achitat-o dar stiu ca termenul de prescriptie conform codului penal este de 3 ani. Mi-am scos recent cazierul judiciar si amenda penala inca imi apare in cazier. As vrea sa stiu daca nu am achitat-o,amenda mi se sterge din cazier, dupa cat timp sau ce demersuri trebuie facute pentru a mi se sterge din cazier?
Multumesc anticipat!
Stiti dvs. ceva cu 3 ani insa v-a scapat esentialul.
Potrivit art.126 c.pen.termenul de prescriptie a executarii pedepsei ( in cazul dvs. al amenzii penale) este de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, pe de o parte, pe de alta parte, termenul de reabilitare ( de drept) in cazul amenzii penale este conform art 135 c.pen. si art 136 c.pen este de 3 ani de la data achitarii amenzii sau de la data la care executarea ei s-a stins in orice mod.
Prin urmare, trebuia sa achitati imediat amenda dupa data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, iar termenul de reabilitare de 3 ani ar fi curs de la data achitarii amenzii, iar acum ati fi fost reabilitat de drept. Cum insa nu ati achitat amenda, termenul necesar reabilitarii de drept de 3 ani , curge de la data la care a intervenit o cauza prin care executarea ei s-a stins, adica de la data la care a intervenit prescriptia executarii amenzii. (pentru ca " si-n caruta si-n teleguta nu merge", adica si cu amenda neplatita si reabilitat de drept deopotriva nu se poate).
Pentru calculul termenului exact a celor aratate mai sus ( termene calculate conform art.186 al. 3 c.proc.pen.).si rezolvarea situatiei apelati la serviciile unui avocat.
Ameda penala
oanabeatrice
Buna seara! Sotului meu pentru marturie mincinoasa i s a dat amenda penala + cheltuieli de judecata. Va rog sa imi spuneti in cat timp poate achita toata suma ... (vezi toată discuția)