avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Restituire bani companie aeriana
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Restituire bani companie aeriana

Am cumparat un bilet de avion cu destinatia Londra, pe care am platit aproximativ 500 de lei. Nu am semnat un contract in sensul asta, nici macar o chitanta nu am primit ( deci nu am luat la cunostinta conditiile, termenii, politica companiei etc.). Mi s-a comunicat ca voi primi un e-mail in care e scris codul aferent biletului cumparat de mine si atata tot. Acum, din motive personale, nu mai pot merge in Anglia iar compania respectiva nu vrea sa-mi restituie banii. Eu personal nu cred ca e normal sa mi se spuna dupa ce am cumparat biletul ca e nerambursabila tranzactia ( si altele). Exista vreo lege care sa ma sustina in acest sens ? Daca da, ce sanse am sa ii "sperii" spunandu-le ca fac plangere la OPC ?
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 01:11, 18 Ianuarie 2012
Este un contract la distanta / tranzactie electronica / via Internet? In cazul acestor tranzactii, in general nu puteti face achizitia decat daca sunteti de acord cu termenii / conditiile vanzarii. Concret, trebuie sa existe cel putin un un checkmark (de tipul "am inteles si sunt de acord cu [...]" ) care trebuie bifat pt. ca tranzactia sa poata fi incheiata cu succes.
probabil ca este un checkmark, insa eu nu am bifat nimic la nivel electronic, poate doar operatorul companiei aeriene.
Pe toate site-urile care vand bilete de avion pe care le-am gasit sunt termeni si conditii care se subintelege ca sunt citite si acceptate inainte de cumpararea biletului.
De asemenea ar trebui sa fie precizate procedura si conditiile in care se returneaza costurile biletului de avion, in ce procent etc.

Parerea mea este ca doar daca site-ul unde ati facut comanda nu are termeni si conditii de rezervare, vanzare etc. a biletelor, deci nu ati fi avut cum sa luati cunostinta de acestea, puteti face o reclamatie care sa aiba rezultatul dorit de dvs.
vaidaaurelian a scris:

probabil ca este un checkmark, insa eu nu am bifat nimic la nivel electronic, poate doar operatorul companiei aeriene.

Totusi nu ati lasat sa se inteleaga explicit daca a fost o tranzactie electronica (via Internet) efectuata de Dvs nemijlocit, sau daca a fost efectuata de un operator intermediar (birou companie aeriana, agentie turism etc). Atat in cazul unei tranzactii electronice cat si in cazul unei tranzactii fizice, daca nu vi s-au adus la cunostinta termenii tranzactiei sau nu ati primit nici un act cu exceptia biletului electronic livrat ulterior via e-mail, ati putea avea castig de cauza.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
cga43, utilizator
Am mers la sediul unei companii aeriene situat intr-un mall bucurestean, mi-am manifestat dorinta de a achizitiona un bilet, mi s-a transmis ca trebuie sa achit suma de aproximativ 500 de lei ( suma pe care am achitat-o pe loc ), dupa care mi s-a comunicat ca biletul il voi primi pe mail. zis si facut, numai ca nu mi-au fost aduse la cunostinta conditiile in care s-a facut tranzactia. asta m-ar interesa sa stiu, daca-i pot speria amenintand cu protectia consumatorului, ca de judecat n-am nici timp si nici bani. va multumesc pentru implicare si pentru raspunsurile dumneavoastra !

Alte discuții în legătură

Returnare preț bilet avion plătit de o persoană decedată georgianaiosif georgianaiosif tatal meu si-a cumparat bilet de avion pe data de 14.03 dar intre timp acesta a decedat.pot recupera banii aferenti costului biletului de avion achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Anulare rezervare bilete avion floridecires floridecires Am facut o rezervare online pentru bilete de avion, am optat pentru plata online, cu cardul, caz in care, la efectuarea rezervarii s-a initiat si plata ... (vezi toată discuția)
Teapa - bilete de avion gyoni8 gyoni8 Buna, Am achitat catre o agentie de voiaj contravaloarea la patru bilete de avion in aprilie 2012, trebuia sa plecam in 10 iulie 2012 si sa ne intoarcem pe 15 ... (vezi toată discuția)