avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calculare pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calculare pedeapsa

Buna ziua, am un prieten recidivist care a primit o condamnare de 3 ani la care s-a adaugat o coada de alti 3 ani. Cum se calculeaza aceasta pedeapsa, se pun la 8 luni toti cei 6 ani, sau coada se executa zi pe zi, la 12 luni? Care ar fi minimul pe care ar trebui sa-l execute?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 02:21, 20 Ianuarie 2012
sa stiti ca si in penitenciar timpul este acelasi ca si pentru cei de afara - desi Einstein a spus ca este relativ :) se executa conform calendarului gregorian - adica zi de zi, 12 luni.
exista si posibilitati de reducere a pedepsei, de exemplu daca munceste cistig 2 luni la un an de zile (sper sa nu fi gresit calculul).
De ce majoritatea are impresia ca anul de inchisoare este de 8 luni?!! Anul de inchisoare are 12 luni pt toti, ca se poate iesi conditionat dupa executarea unei fractii din pedeapsa este alta poveste.
Dupa spusele dvs prietenul are de executat o pedeapsa de 6 ani, sfatuiti-l sa iasa la munca, sa participe la programele educationale si sa aiba o comportare buna daca vrea sa iasa mai devreme.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
ContSters178374, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri, insa din sursele mele (avocati si condamnati) anul penal are 8 luni. In cazul in care condamnatul munceste, iese la diverse cluburi, nu are rapoarte, etc, anul se face la 6 luni chiar.
Inca o data, va multumesc pt timpul acordat!
Pt a nu ramane dezinformat/a, domnii avocati si condamnatii nu v-au explicat cum trebuie. Anul de inchisoare are 12 luni, in situatia in care condamnatul munceste acesta poate iesi mai devreme. Spre exemplu, daca un condamnat are de executat o pedeapsa de 3 ani, poate iesi dupa un an si jumatate daca munceste, respecta regulamentul de ordine interioara, nu are abateri sau sanctiuni, dar asta nu inseamna ca anul de inchisoare are 6 luni, ci inseamna ca executa un an jumatate in detentie iar celalalt an si jumatate il executa in libertate, dar executarea pedepsei se termina tot dupa 3 ani, nu mai devreme. Daca acel condamnat nu indeplineste conditiile expuse va executa cei 3 ani numai in detentie.

Uitati cateva criterii in baza carora se poate acorda liberarea conditionata si cum se socotesc zilele de munca:
- se considera 5 zile executate pt 4 zile de munca remunerata;
- se considera 4 zile executate pt 3 zile de munca neremunerata;
- in situatia in care munca este de 10 h/zi se considera 4 zile executate pt 3 zile de munca
- se considera 3 zile executate pt 2 zile de munca noaptea
- se considera 30 de zile executate pt absolvirea unui semestru scolar si 15 zile pt absolvirea unui curs de calificare;

Astfel (pt pedeapsa de 3 ani) cel ce va munci si va avea o conduita buna, va iesi din penitenciar dupa un an jumatate si va executa restul de pedeapsa in liberate, cel ce nu va munci, dar va avea o conduita buna, va putea sa execute in libertate restul de pedeapsa dupa o detentiune de aproximativ 2 ani, iar cel ce nu va munci si nici nu va avea o conduita buna nu va putea beneficia de executarea unei fractiuni din pedeapsa in liberate si va sta in penitenciar 3 ani.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
ContSters178374, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare pedeapsa Monaalina Monaalina Buna seara, iubitul meu a fost condamnat la 3 ani si 6 luni cu executare dintre care 2 luni a stat in arest preventiv, acum se afla in inchisoare in carantina, ... (vezi toată discuția)
Condamnare la locul de munca - posibilitati, recidivist, trafic de droguri, apel wadafac wadafac Buna ziua, La varsta de 19 ani am primit o pedeapsa de 10 luni de inchisoare cu suspendare pentru furt. Dupa 2 ani am fost condamnat la 7 ani de ... (vezi toată discuția)