avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rezolvare situatie la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rezolvare situatie la locul de munca

Buna ziua,
suntem un grup de mai multe persoane (>100), care lucram la un lant de magazine cunoscut , si avem multe nelamuriri ,pentru acest lucru apelam la dumneavostra, sperand sa primim raspsunsuri in sensul acesta.
1. Problemele au inceput cu luna decembrie, cand ne-am primit salariul pentru luna noiembrie, in trei transe, dupa data de salariu, inscrisa in contractul individual de munca
2. Nu ne-am primit bonurile de masa, pentru luna noiembrie, nici in ziua de azi.
3. Nu am primit salariul pentru luna decembrie, fiind anuntati oficial, ca ni se va vira salariul in cont pana pe data de 27.01.2012, iar bonurile pentru luna noiembrie ni s-a spus sa le asteptam in prima saptamana din luna februarie 2012.
4. Suntem nelamuriti, si neputinciosi in fata sistemului, mai ales ca si in tara colegii nostrii, se lovesc de aceeasi problema.
Va rugam, sa ne indrumati pasii spre rezolvarea acestei situatii.
Va multumim,
P.S. nu avem contract colectiv de munca, si nici sindicat infiintat.
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 08:49, 18 Ianuarie 2012
Pentru a nu intra in multe detalii va prezint mai jos extras din Codul Muncii privind salariul si drepturile salariale:
".. Art. 166. - (1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
(3) Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 165, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.
(4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
...
Art. 170. - Acceptarea fără rezerve a unei părţi din drepturile salariale sau semnarea actelor de plată în astfel de situaţii nu poate avea semnificaţia unei renunţări din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispoziţiilor legale sau contractuale.
Art. 171. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului. "
Daca angajatorul dvs. nu respecta data platii salariului sau a altor drepturi salariale notificati angajatorul iar in caz de refuz adresati-va ITM si instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat sau lamurire ... alisatex alisatex Buna seara, Va rog sa ma lamuriti dar totodata sa ma si sfatuiti in urmatoarea stare de fapt: firma la care lucrez a fost cumparata de catre o alta care are ... (vezi toată discuția)
Plata salariu la incetare contract munca promocris promocris Am lucrat la o firma la care mi-a incetat contractul de munca din vointa lor. Problema este ca mai au sa-mi plateasca ultimele doua salarii si ma tot amana . ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii neincasate dobcosnic dobcosnic Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se mai pot recupera salariile neincasate pe o perioada de 6 luni din anul 2000, de la o firma care s-a dizolvat in anul ... (vezi toată discuția)