avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... cheltuiala deductibila - bon de taxi
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

cheltuiala deductibila - bon de taxi

Buna ziua

Vreau sa va intreb ce se intampla cu bonurile de taxi, se pot introduce in registru de casa ca si cheltuiala deductibila?
Mi s-a zis ca doar abonamentul pe transport comun, sau bilet de tren clasa a 2-a se poate lua ca si cheltuiala deductibila.
Este adevarat?

Eu am abonament doar pe o linie, in oras.
In rest, daca e nevoie ma duc cu bilete, sau taxi (sau pe jos...).
Scrie undeva special?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Viviana Serni , Avocat 20:48, 19 Ianuarie 2012
Sunt deductibile bonurile de taxi cu conditia sa poarte stampila in original a societatii transportatoare.
Conform Ordinului nr. 1714/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, sta la baza inregistrarilor in contabilitate a cheltuielilor bonul fiscal emis de aparatul de marcat fiscal utilizat in activitatea de taximetrie, in conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc de raspunsul prompt!
Am inteles idea ca bonurile de taxi se pot deconta doar in cazul daca sunt stampilate de catre soferul taximetrist. Stiam asta :)
Doar ca mi s-a zis ca bonurile de taxi nu se intergreaza in idea de transport comun (ca si trenul sau autobusul), se considera lux!

Eu ma gasit in codul fiscal ([ link extern ] :

CAP 2. Venituri din activitati independente --> art. 48--> Norme metodologice:
punctul 38 / 12:
38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
12. cheltuielile cu transportul de bunuri şi de persoane;

Am cautat unde trebuie regula?

In asa fel pot sa decontez orice bilet de transport, taxi, autobus, tren, avion?
Exista o limita?

Multumesc frumos!
Cu placere!
Pentru 2012 Codul fiscal in vigoare este disponibil la adresa:
[ link extern ]

Dupa cum vedeti la art.38 sunt prevazute cheltuieli deductibile fara a se preciza o limita. Iar cheltuielile cu transportul de persoane includ si transportul in caz de urgenta sau situatii de forta majora cu taxiul.

La art.39 sunt prevazute cheltuielile cu deductibilitate limitata - printre care "...contravalorii transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costului prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora...". Nu se prevede o limita de deductibilitate pentru profesiile libere.

Spuneti ca ati auzit ca ar fi cheltuieli de lux; poate ca unii profesionisti cheltuie cu nemiluita pe taxi pana ajung pe pierdere ani la rand. In aceste conditii normal ca sunt chemati la control de inspectorii financiari de la ANAF si considerati dubiosi.

Pentru a va inregistra aceste cheltuieli ca deductibile in registrul de incasari si plati:
1. Solicitati factura fiscala, care sa insoteasca bonul fiscal;
2. Completati un DECONT DE CHELTUIELI pentru deplasari externe in care inregistrati seria si numerele bonurilor fiscale, ruta si valoarea acestora, pentru deplasari in interes profesional.

Mai curand se deduc si carburantii la masinile care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii de productie, limitat in proportie de 50% din valoarea acestora, diferenta ramanand nedeductibila.
www.avocatnet.ro/content/art...

De ce sa va abtineti sa mergeti cu taxi in anumite momente din moment ce colegii dvs de breasla circula comozi in masinile personale in interesul afaceriilor lor si-si deduc jumatate din pretul carburantilor?

Daca aceste argumente nu raspund intru totul asteptarilor dvs., mergeti la AF din raza teritoriala a domiciliului si intrebati. Am auzit colegi care au primit interpretari diferite de la diferiti inspectori financiari din tara cu privire la aceste probleme...

Succes si va asteptam dupa, cu interpretarea locala!
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
Viviana Serni, Avocat
Buna seara!
Multumesc, un pic mai greu am gasit si eu noul codul fiscal 2012.

- Asa cum imi propuneti la sfarsitul mesajului, am inceput: am intrebat la AF din raza mea si asta era raspunsul lor. Bonurile de taxi sunt un lux, exact cum am scris in primul mesaj. Dar nu stiu pe ce se bazeaza. Legea nu ar trebui sa fie explicita?

- Da, daca ma gandesc la carburanti, care sunt deduse 50%... imediat ma simt indreptatita ca sa decontez si eu bonuri de taxi. !!


- Mi-ati zis cum sa inregistrez aceste cheltuieli.
Totdeauna am cerut doar bonul de taxi stampilat de la sofer si am introdus in Registrul-jurnal de incasari si plati. Nu este corect?
Pentru bilete de tren am facut ordin de delegatie. Nu este corect?

Dvs imi spuneti: "Pentru a va inregistra aceste cheltuieli ca si deductibile"
sa solocit factura cu bin fiscal. Taximetristii nu o sa-ti dea niciodata ambele.. si nici la ghiseul de la gara...doar bonul sau respetctiv, biletul.

:">:surrender:
Astept raspunsul Dvs.
Multumesc din nou!
Poate va faceti un abonament la o anumita companie de taximetrie, atunci vor sti ce pretentii aveti.
Insa acestea sunt doar niste hartii in plus care, confirma ca ati fost cu taxiul si pentru ce (interes de serviciu) si pot convinge inspectorii fiscali la o eventuala verificare a contabilitatii ca nu folositi servicul de taximetrie in interes personal si apoi incercati sa deduceti cheltuielile pe pfa, ci, intr-adevar - ele au fost efectuate in interes profesional.

Din punct de vedere fiscal si noi, avocatii avem regim de pfa si ne deducem cheltuielile inscrie in bonurile de taxi cu conditia sa fie stampilate de societatea transportatoare.
Personal, nu am auzit pe nimeni sau citit nicaieri ceva de genul ca acestea sunt cheltuieli de lux. Poate va arata domnii inspectorii de la domiciliul dvs si unde scrie treaba asta sa aflam si noi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare bon si factura viov viov e adevarat ca daca bonul fiscal nu are stampila pe verso nu e valabil si daca valoarea lui depaseste 100 lei , atunci e obligatoriu factura ma refer la ... (vezi toată discuția)
Decontare transport salariat smari smari Buna ziua! Spera este următoarea: Salariatul ,in baza prevederilor Contractului Colectiv de Munca,beneficiază de decontarea transportului intre localitatea ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli transport salariat tatiana1 tatiana1 Am primit pentru transportul salariatului de la domiciliul sau la locul de munca: -bilete de calatorie microbuz - bon fiscal microbuz si -bon fiscal ... (vezi toată discuția)