avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare asociatie de proprietari

Buna ziua,
Ma puteti ajuta cu procedura de infiintare a unei asociatii de proprietari? Se face cumva prin instanta?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 18:57, 17 Ianuarie 2012
Vedeti prevederile Legii 230/2007.
Art. 5. - (1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.
Art. 6. - (1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.
(4) Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea.
(5) Încheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie.
(6) Încheierea este supusă recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă cu citarea părţilor.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatie Primainvest Consulting Ltd. Primainvest Consulting Ltd. Caz concret, imobil nou 9 apartamente cate 3 / scara, dat in folosinta 2008. Datorita contextului actual antreprenorul a reusit sa vanda doar 3 apartamente, ... (vezi toată discuția)
Acte necesare infiintare asociație proprietari Tredici Tredici Buna seara! Va rog sa ma ajutați cu un răspuns la o întrebare legată de documentația necesară înființări unei asociații de proprietari. La ... (vezi toată discuția)
Asociatie ContSters69061 ContSters69061 Care este procedura pentru ca un grup de vecini sa se constituie intr-o asocitie? Ei stau la casa - intr-un cartier rezidential-si vor ca toate costurile ... (vezi toată discuția)