avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In ce conditii pot refuza cursurile de calificare ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In ce conditii pot refuza cursurile de calificare oferite de AJOFM?

Sant somera de la 1 nov.2011. Urmez o scoala postliceala de asistent medical generalist, sunt in ultimul an, fac practica si in acelasi timp pregatesc si lucrarea de licenta. Mi s-a cerut de la AJOFM sa ma inscriu la unul din cursurile puse la dispozitie de ei. Din motivele enumerate mai sus am explicat functionarei ca nu pot frecventa un alt curs, imi lipseste timpul, plus ca nici nu locuiesc in localitatea unde se organizeaza cursurile, iar programul scolii este foarte incarcat...
Pot sa constituie toate acestea un motiv legal de a refuza inscrierea la unul din cursurile oferite de AJOFM, sau macar se poate amana inscrierea pana in momentul terminarii studiilor?
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
someritza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:53, 19 Ianuarie 2012
Cerinta AJOFM s-a facut in scris?
Daca nu, atunci nu trebuie sa-ti faci griji si te poti inscrie la cursurile organizate de AJOFM dupa absolvirea scolii, daca cumva, nu iti gasesti un job in calificarea pe care o ai:)
Iti doresc succes
Ciudat. Eu stiu ac in momentul in care urmezi o forma de invatamant de lunag durata nu ai voie sa mai iei indemnizatei de somaj. Nu mai esti somer in acest caz.
...am 16 ani vechime in campul muncii, pe baza acestor ani primesc ajutorul de somaj...
...cererea nu a fost facuta in scris, ci verbal de catre functionara AJOFM cand am fost pentru viza lunara...
Atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme privind cursul
Daca veti fi solicitata, de catre biroul de mediere al AJOFM, pentru incriere la un curs,dvs sa faceti dovada urmarii cursurilor postliceale, ce reprezinta o forma de calificare.
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 37.
(1) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, prevãzute la art. 66 alin. (1) din lege, care urmeazã programele de formare profesionalã, au urmãtoarele obligaţii:
a) sã participe la toate activitãţile cuprinse în programul de formare profesionalã, sã îndeplineascã toate cerinţele prevãzute de acesta şi sã se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare; (literã modificatã prin articol unic pct. 12 din H. G. nr.1859/2005, în vigoare de la 20 ianuarie 2006)
b) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã prevãzute la art. 66.1 alin. (2) şi (3) din lege, dacã nu se prezintã la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia cazului în care neprezentarea se datoreazã unor motive neimputabile persoanei;
c) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã prevãzute la art. 66.1 alin. (2) şi (3) din lege, dacã, dupã absolvire, refuzã nejustificat încadrarea în muncã oferitã de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti.

(2) Obligaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a) şi b) revine şi persoanelor prevãzute la art. 66 alin.(2) din lege.

(3) Se considerã motive neimputabile persoanei, în sensul alin. (1) lit. b), urmãtoarele situaţii:
a) naşterea unui copil;
b) cãsãtorie;
c) îmbolnãvire;
d) decesul soţului, soţiei sau rudelor pânã la gradul al doilea inclusiv;
e) îndeplinirea obligaţiilor militare;
f) forţa majorã.

(4) Situaţiile prevãzute la alin. (3) se probeazã cu acte justificative, în termen de 30 de zile de la data primului examen de absolvire sau de la data reexaminãrii.
...
2. - Cel mai bine ar fi sa explicati celor de la AJOFM situatia dvs. si, in mod normal, ar trebui sa va inteleaga pentru ca dvs. urmati tot un curs de formare profesionala pe care nu il plateste AJOFM.
- Nu ar fi rau sa puneti aceasta intrebare si la ANOFM, pe:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Lntrebare curs ajofm sorinmumu sorinmumu buna ziua urmez un curs gratuit oferit de ajofm la care vreau sa renunt din motive personale ,ce se intampla se plateste cursul sau ce? (vezi toată discuția)
Curs calificare somaj. zaitsev zaitsev Buna, am si eu o intrebare. Dupa bancile scolii m am inscris la programul de somaj, in ultima luna a somajului (luna a 6 a) am inceput un curs ( practic eu am ... (vezi toată discuția)
Curs somaj, nu pot participa!!!! nikuteau nikuteau Buna, soția mea este șomer iar la forțele de munca se tine un curs obligatoriu la care trebuie sa participe. Problema e ca data de începere a ... (vezi toată discuția)