avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lntrebare curs AJOFM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lntrebare curs AJOFM

buna ziua urmez un curs gratuit oferit de ajofm la care vreau sa renunt din motive personale ,ce se intampla se plateste cursul sau ce?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:02, 6 August 2014
Depinde ce scrie in contractul de curs. Ce scrie?
astia zic ca daca renunt platesc
Pacta sunt servanda. Intre parti, contractul este lege.
O sa va puna sa platiti, vor fi obligati sa o faca, caci altfel trebuie sa plateasca functionarul de acolo.
Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 37.
(1) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, prevãzute la art. 66 alin. (1) din lege, care urmeazã programele de formare profesionalã, au urmãtoarele obligaţii:

a) sã participe la toate activitãţile cuprinse în programul de formare profesionalã, sã îndeplineascã toate cerinţele prevãzute de acesta şi sã se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare;

b) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã prevãzute la art. 66^1 alin. (2) şi (3) din lege, dacã nu se prezintã la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia cazului în care neprezentarea se datoreazã unor motive neimputabile persoanei;

c) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã prevãzute la art.66^1 alin. (2) şi (3) din lege, dacã, dupã absolvire, refuzã nejustificat încadrarea în muncã oferitã de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti.
...

(3) Se considerã motive neimputabile persoanei, în sensul alin. (1) lit. b), urmãtoarele situaţii:
a) naşterea unui copil;
b) cãsãtorie;
c) îmbolnãvire;
d) decesul soţului, soţiei sau rudelor pânã la gradul al doilea inclusiv;
e) îndeplinirea obligaţiilor militare;
f) forţa majorã.

(4) Situaţiile prevãzute la alin. (3) se probeazã cu acte justificative, în termen de 30 de zile de la data primului examen de absolvire sau de la data reexaminãrii.

(5) Persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) din lege, care urmeazã programe de formare profesionalã finanţate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se pot retrage de la aceste programe, fãrã a suporta cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã, pentru a se încadra în muncã, pentru a începe o activitate economicã în condiţiile legii sau în cazul în care starea sãnãtãţii nu le permite continuarea programului, dacã dovedesc cã se aflã în una dintre aceste situaţii cu actul privind încadrarea în muncã, autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare, respectiv cu acte medicale.

(6) Dacã numãrul absenţelor nemotivate depãşeşte 10% din totalul orelor prevãzute în programa de pregãtire, cursantul va fi exmatriculat, fãrã a mai avea dreptul de a urma un curs gratuit, fiind obligat sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã pânã la data exmatriculãrii sale, urmând, dupã caz, sã îi fie încetatã plata indemnizaţiei de şomaj conform art.44 lit. e) din lege.

(7) Neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare a persoanelor care participã la programe de formare profesionalã gratuite, din alte motive decât cele prevãzute la alin. (3), constituie refuz nejustificat în sensul art. 25 şi, dupã caz, atrage încetarea plãţii indemnizaţiei de şomaj conform art. 44 lit. e) din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs calificare somaj. zaitsev zaitsev Buna, am si eu o intrebare. Dupa bancile scolii m am inscris la programul de somaj, in ultima luna a somajului (luna a 6 a) am inceput un curs ( practic eu am ... (vezi toată discuția)
Se suspenda indemnizatia de somaj? ContSters290705 ContSters290705 am o cunostiinta deci e de 4 luni in somaj ,i se poate intrerupe plata somajului in caz ca refuza un curs de calificare sau incadrara in un post daca ... (vezi toată discuția)
Curs somaj, nu pot participa!!!! nikuteau nikuteau Buna, soția mea este șomer iar la forțele de munca se tine un curs obligatoriu la care trebuie sa participe. Problema e ca data de începere a ... (vezi toată discuția)