Codul fiscal
Articolul 56 Deducere personală
(...)
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 2.500.000 lei lunar.
(...)
HG 44/2004
Norme metodologice:
(...)
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria alt membru de familie aflat în întreţinere se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.
(...)
Noţiunea alţi membri de familie folosită de cod este explicitată, nefavorabil pentru dvs., în normele metodologice, la punctul 92: rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
Aşadar, chiar dacă nu este o prevedere echitabilă, în cazul dvs. soţul mamei nu poate fi considerat persoană aflată în întreţinere pentru acordarea unei deduceri personale mai mari.
Am intrebat daca afinii pot fi considerati membri de familie, dar nu am primit raspuns...
si !? .. deci eu pot sa il trec la deducerea mea de impozit ca si persoana aflata in ingrijirea mea pe sotul mamei mele? da sau nu!
sotul mamei mele este cetatean spaniol .. iar in romania nu are venit !
~ final discuție ~