avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Sotul mamei mele ce grad de rudenie este cu mine?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Sotul mamei mele ce grad de rudenie este cu mine?

buna ziua!

am o problema! eu sunt angajat la o institutie a statului roman si doresc sa imi trec sotul mamei mele la deducerea de impozit fiind in ingrijirea mea. eu sunt capul familiei, eu sunt propietarul casei, eu am venit . mama mea este casatorita cu el, ea are pensie. de la R.U. imi spune ca el nu este tatal meu si nu este grad de rudenie cu mine! daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns conform .. legislatiei romanesti sau europene!
va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 14:58, 20 Ianuarie 2012
@bestiuta774
Am extras prevederile relevante la speţa dvs. referitoare, în esenţă, la încadrarea unei persoane în categoria celor aflate în întreţinere, în sensul deducerii personale prevăzute de legislaţia fiscală pentru venituri de natură salarială. Doamna danacj a făcut deja o referire.

Codul fiscal
Articolul 56 Deducere personală
(...)
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 2.500.000 lei lunar.
(...)

HG 44/2004
Norme metodologice:
(...)
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria alt membru de familie aflat în întreţinere se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.
(...)


Aşa cum a explicat şi doamna Romaşcanu, este clar că soţul mamei dvs. vă este afin, nu rudă.
Nici în textul Codului fiscal, nici în cel al normelor sale metodologice afinii nu sunt incluşi între persoanele aflate în întreţinere. Cei care au redactat codul, respectiv, normele metodologice se pare că au idee de noţiunea de afini, pentru că o folosesc în alte contexte, fără legătură cu cel discutat în speţă (ex. articolul 77^1 din cod, punctul 151^3 din norme). Singura speranţă pentru dvs. ar fi fost calificarea soţului mamei dvs. ca alt membru de familie. Noţiunea alţi membri de familie folosită de cod este explicitată, nefavorabil pentru dvs., în normele metodologice, la punctul 92: rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

Aşadar, chiar dacă nu este o prevedere echitabilă, în cazul dvs. soţul mamei nu poate fi considerat persoană aflată în întreţinere pentru acordarea unei deduceri personale mai mari.
a_k a scris:

Noţiunea alţi membri de familie folosită de cod este explicitată, nefavorabil pentru dvs., în normele metodologice, la punctul 92: rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

Aşadar, chiar dacă nu este o prevedere echitabilă, în cazul dvs. soţul mamei nu poate fi considerat persoană aflată în întreţinere pentru acordarea unei deduceri personale mai mari.


Subscriu.


danacj a scris:

Am intrebat daca afinii pot fi considerati membri de familie, dar nu am primit raspuns...


In cadrul unei familii o persoana poate avea calitatea de: sot (sotii nu sunt rude), ruda sau afin.

Dar notiunea de familie nu e chiar asa de simplu de definit (un sociolog si un jurist ar avea ce sa dezbata vreo doua zile fara intrerupere).

Ideea de retinut este aceea ca familia fomeaza obiectul unor definitii valabile numai in campul de aplicare a legii speciale respective.
Sau, mai simplu spus, trebuie vazut ce a vrut sa spuna Codul Fiscal prin "alti membri de familie" acolo unde a folosit aceasta sintagma.

Codul Fiscal a avut in vedere: "rudele contribuabilului si ale (= si rude ale) sotului/sotiei acestuia (= contribuabilului) pana la gradul al doilea inclusiv".

Dupa definitia afinitatii (din codul civil) observam ca rudele sotului/sotiei = AFINI ai celuilalt sot
Deci rudele sotului/sotiei contribuabilului = AFINI ai contribuabilului.

Prin urmare, Codul Fiscal a avut si el in vedere ceva afini, dar numai intr-un anume sens (rude ale sotului/sotiei contribuabilului = afini ai contribuabilului) = soacra/socrul contribuabilului (gradul I) copilul sotului/sotiei contribuabilului (grad I) nepotul de fiu/fiica a sotului/sotiei contribuabilului (grad II), fratele/sora sotului/sotiei contribuabilului (grad II), bunicul/bunica sotului/sotiei contribuabilului (grad II) ... si sper ca n-am omis ceva.

Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
si !? .. deci eu pot sa il trec la deducerea mea de impozit ca si persoana aflata in ingrijirea mea pe sotul mamei mele? da sau nu!
bestiuta774 a scris:

si !? .. deci eu pot sa il trec la deducerea mea de impozit ca si persoana aflata in ingrijirea mea pe sotul mamei mele? da sau nu!

Nu, nu e cazul dv. pentru ca soţul mamei dv nu e afin soţului dv.asa cum ne-a clarificat av. romascanu.

bestiuta774 a scris:

sotul mamei mele este cetatean spaniol .. iar in romania nu are venit !


Nu contează. El fiind rezident aici (mai mult de 183 zile, centrul interese vitale în Romania,etc.) e obligat sa declăr aici la ANAF, începând cu anul 2012 veniturile din orice sursa şi oriunde.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deduceri persoana in intretinere ioanaciulei ioanaciulei poate fi trecuta soacra fara venituri la deducerea contribuabilului la nora angajata? (vezi toată discuția)
Deducere salariu-precizare Zetu Elena Zetu Elena Va rog mult imi puteti raspunde : am 2 nepotele, mama a decedat,tatal nu lucreaza, locuiesc efectiV la bunici,si au pensie de urmas fiecare cate 350 lei.Unul ... (vezi toată discuția)
Persoana in intretinere NNorbert NNorbert Buna ziua, Un angajat poate s-o aiba in intretinere pe mama sa? Daca da, in ce conditii? Multumesc. (vezi toată discuția)