avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Leg.76/2002
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Leg.76/2002

Buna ziua
Am 48 ani.Sunt in somaj din 16.05.2011 dupa 30 ani de munca.Daca gasesc un loc de munca,angajatorul este obligat sa ma mentina in serviciu 2 ani avand anumite beneficii..Intrebarea mea este daca eu gasesc alt loc mai bine platit in acesti 2 ani pot pleca si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 19 Ianuarie 2012
Legea nr.76/2002 , art. 85
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
....................

Art. 85.1. - Angajatorii care beneficiazã de subvenţionarea locurilor de muncã în condiţiile art. 80 sau art. 85 alin. (1) şi (2) şi care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncã, din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2), anterior termenelor prevãzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouã subvenţie din bugetul asigurãrilor pentru şomaj pe o perioadã de 2 ani de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu.

Art.83 (2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevãzut la alin. (1), sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) şi art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicatã.
......
Multumesc pentru raspuns!As fi dorit sa stiu care sunt obligatiile mele ca angajat in acesti 2 ani .
Obligatiile sunt cele asumate prin c.i.m. ... in cazul in care va dati demisia, angajatorul nu mai restituie nicio suma la AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor facilitati angajatori....... SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Ce drepturi are o societate, care angajeaza proaspat absolventi de liceu sau facultate, dar peste 45 de ani sau someri sau in cautare de loc de munca? (vezi toată discuția)
Conventie pt incadrare someri in varsta de peste 45 ani Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as avea nevoie de niste informatii cu privire la angajarea de someri in varsta de peste 45 ani.Am inteles ca daca angajezi pers peste 45 de ani ai ... (vezi toată discuția)
Ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj? tompea tompea ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj si care are peste 45 de ani (vezi toată discuția)