avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Orele de vizita(dupa divort)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Orele de vizita(dupa divort)

Ce se intampla daca nu respect programul de vizita pt ca tatal sa isi vada copilul,stabilit de judecator in urma unui divort.Eu am obtinut custodia copilului dar eu vreau sa plec din tara pt ca urmeaza sa ma casatoresc acolo unde voi merge. ??? va multumesc mult pt raspuns!!!
Cel mai recent răspuns: anaida_cristina , utilizator 20:55, 19 Ianuarie 2012
Sotul caruia i-a fost incredintat minorul poate parasi tara doar in baza sentintei de divort ramasa definitiva si irevocabila,fara a fi nevoie de acordul celuilalt sot.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
andymaurul, utilizator
Programul de vizita se stabileste printr-o hotarare judecatoreasca. Nerespectand acest program puteti fi acuzata de nerespectarea unei hotararii judecatoresti.
lucian huzum a scris:

Programul de vizita se stabileste printr-o hotarare judecatoreasca. Nerespectand acest program puteti fi acuzata de nerespectarea unei hotararii judecatoresti.


Nerespectarea hotararii judecatoresti se refera doar la amenintarea sau impiedicarea executorului judecatoresc de a pune in aplicare hotararea respectiva.Nu este cazul.
Depinde cand a fost emisa sentinta de custodie a copilului (inainte de 01.10.2011 sau ulterior).
Daca a fost emisa dupa intrarea in vigoare a noului cod civi, nu mai exista notiunea de "program de vizitare minor", sau "custodie" pentru ca autoritate parinteasca se efectueaza in comun de ambii parinti, indiferent de domiciliul stabilit pentru copil.
In acest caz, pentru orice iesire din tara a copilului este necesar acordul celuilalt parinte.
Sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere, astfel:
1.-daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila prin care minorul v-a fost incredintat si aici ma refer la o hotarare pronuntata in temeiul codului familiei, aveti nevoie la iesirea din tara doar de aceasta hotarare legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor,
2.-pentru ca tatal are si un program de vizita stabilit prin aceasta hotarare, aveti obligatia ca inainte de a pleca din tara sa-l instiintati pe acesta ( in scris, nu verbal) de plecarea dvs. si totodata sa-i indicati acestuia locatia ( adresa de resedinta) unde se afla minorul, tocmai pentru ca tatalui sa-i nu fi ingradit dreptul de vizita.
3.-daca insa doriti sa va casatoriti si inteleg sa va si stabiliti intr-o alta tara, in functie de tara in care va veti stabili, veti avea nevoie de acordul tatalui sau nu., in tarile din UE in principiu nefiind necesar acordul tatalui.
4.-daca aveti o hotarare pronuntata dupa intrarea in vigoare a noului cod civil si aveti stabilit domiciliul minorului la dvs. si autoritate parinteasca comuna, nu veti putea iesi din tara impreuna cu minorul decat cu acordul tatalui ( nu am sa insist pe acest aspect pentru ca nu am detaliile necesare).
5.-stabilirea programului a existat si in vechea legislatie ( a codului familiei) si exista si in actuala , adica a noului cod civil ( art.401 c.civ.)

Alte discuții în legătură

Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Custodie copil aser aser Va rog sa-mi spuneti daca am primit custodia copilului meu prin hotarire judecatoreasca ,pot pleca din tara cu copilul numai cu acordul dat de tatal ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)