avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa pe transfer de propietate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa pe transfer de propietate

In urma cu 2 ani am dobandit un teren prin hotarare judecatoreasca, in urma unui proces de partaj succesoral. Am demarat procedurile de carte funciara - cadastru si cei care se ocupa de aceste proceduri, mi-au transmis ca, pe langa alte taxe, trebuie sa platesc la FISC: "Taxa pe transfer de propietate". Eu stiam ca fac exceptie terenurile fara constructii din intravilan si extravilan, daca au fost dobandite prin:
- reconstituirea dreptului de proprietate prin conditiile legilor speciale: legea nr. 1/2000, 169/97, 18/1999 , sau legea nr.112/1995;
- mostenire legala sau testamentara;
- donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv.
Cum trebuie sa procedez in continuare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 04:52, 20 Ianuarie 2012
Probabil vi s-a transmis obligaţia de a plăti acestă taxă, printr-un referat de completare, la cererea de înscriere în C.F.Vi s-a comunicat şi un termen pentru îndeplinirea acestei obligaţii termen care dacă nu este respectat , vi se va respinge cererea
.2) Sunt scutite de la plata impozitului următoarele cazuri:

a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;

b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.

3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Dacă vă înscrieţi în aceste condiţii, arătaţi acest lucru la OCPI., pentru a nu mai plăti respectiva taxă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare casa petru teleman petru teleman buna ziua ! Doresc sa imi vand casa si am inteles ca daca fac acest lucru intr-o perioada mai mica de trei ani de la cumparare, trebuie sa platesc in plus ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din transferul proprietatii laurstanga laurstanga Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul ... (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)