avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare in instanta a deciziei de desfacere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare in instanta a deciziei de desfacere a Contractului de Munca

In data de 21 dec 2011 trebuiau sa se incheie formalitatile de desfacere a contractului de munca, respectiv sa mi se plateasca ultimele drepturi banesti ce mi se cuveneau.
La jumatatea lunii decembrie am parasit tara si m-am reintors la jumatatea lunii ianuarie a.c. Imediat dupa reintoarcere, m-am prezentat la sediul societatii pentru rezolvarea acestor probleme. Mi s-a spus ca in cel mai scurt timp voi fi chemat pentru rezolvarea situatiei. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi. Nu am pana acum decat preavizul ce mi-a fost inmanat la sfarsitul lunii noiembrie.
Intrebare: Avand in vedere ca termenul de contestare in instanta este de 30 zile, eu nu sunt inca in posesia deciziei de desfacere a CM, mai pot face ceva in acest sens? Se ia in considerare data la care am terminat efectiv cu societatea respectiva? Imi mai este primita in instanta contestatia daca doresc sa o depun?
***Mentionez ca nu au avut nevoie de mine in perioada de preaviz, iar de plecarea mea au stiut.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:38, 6 Februarie 2012
Pentru a putea contesta in instanta decizia de concediere trebuie ca aceasta decizie sa existe si sa va fi fost comunicata. Termenul curge de la data la care aceasta decizie v-a fost adusa la cunostinta. Termenul de contestare este de 45 de zile.
Acest termen este prevazut in Legea Dialogului social nr. 62/2011 (lege ordinara), dar cu toate acestea bine ar fi sa respectati termenul prevazut de Legea 53/2003 (lege organica)- Codul Muncii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare care la art 268 lit.a stipuleaza "- (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă; "
Din cate am invatat eu ierarhia legilor este urmatoarea: lege constitutionala, organica si ordinara, deci bine ar fi sa respectati termenul de 30 de zile, asa cum a spus si "perspective" dupa ce ati luat la cunostinta de respectiva decizie, care va poate fi inmanata personal sau trimisa cu confirmare de primirea la domiciliu.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
monicalirca, utilizator
Termenul de contestare in instanta a decizie de concediere este de 45 de zile si nu de 30 de zile ... art.211 lit.a din Legea nr.62/2011 a abrogat implicit prevederile art.268 alin.1lit.a C.mun. ...

Exista un principiu de drept - specialia generalibus derogant ( specialul deroga de la general) .... Legea nr,.62/2011 este o lege speciala in raport Cu Codul Muncii ...
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Termenul de contestare in instanta a decizie de concediere este de 45 de zile si nu de 30 de zile ... art.211 lit.a din Legea nr.62/2011 a abrogat implicit prevederile art.268 alin.1lit.a C.mun. ...

Exista un principiu de drept - specialia generalibus derogant ( specialul deroga de la general) .... Legea nr,.62/2011 este o lege speciala in raport Cu Codul Muncii ...


Domnul freelis daca va uitati putin pe data publicarii in Monitorul Oficial al celor doua legi cat si la data intrarii in vigoare veti observa ca v-a scapat un mic amanunt si anume: Legea Dialogului social a fost publicata in MO la data de 10.05.2011, iar Legea 53/2003 a fost republicata la data de 18.05.2011, deci care pe care abroga?
Nu as vrea s-o luati ca pe un afront, dar ca novice chiar ma intereseaza opinia dumnevoastra in acest sens.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
monicalirca, utilizator
Art.211 lit.a din Legea nr.62/2011 abroga implicit art.268 alin.1 lit.a C.mun. ..... prin republicare, o parte din articole au primit o noua numerotare ... astfel ca , art.283 alin.1 lit.a din vechea reglementare a Codului Muncii a devenit art.268 alin.1 lit.a C.mun. ... prin abrogarea implicita a vechiului text de lege rezulta implicit ca si noul articol a fost abrogat.

Alte discuții în legătură

Termen contestare decizie concediare? m_iulia m_iulia Buna ziua, O decizie de concediere (desfiintarea postului), poate fi contestata in 30 sau 45 de zile? in practica am gasit ambele termene si nu stiu care este ... (vezi toată discuția)
Termen de contestaþie a deciziilor emise de angajator. machis machis În art. 211 litera \"b\" din Lg.62/2011 se prevede faptul că măsurile unilaterale vizând executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
termen contestaþie - litigiu de muncã machis machis 1.Printr-o decizie emisă la data de 17.08.2011 s-a desfăcut contr. de muncă a unui salariat în temeiul art.65 din Codul muncii. I s-a acordat preavizul de ... (vezi toată discuția)