avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din CM

As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii temporare a activ. din cauza conditiilor atmosferice neprielnice.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:41, 19 Ianuarie 2012
Legea 53/2003 Republicata prevede:
ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
........
.......
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detaşării;
........
.........
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Nu este vorba de o incetare , ci de o intrerupere temporara a activitatii ... este vorba despre asa zisul "somaj tehnic" ....pe perioada intreruperii temporare , salariatii vor primi o indemnizatie in cuantum de 75% in salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program de lucru al unui angajat din cauza, probleme financiare firma mireteo mireteo Daca o firma are pb financiare, poate lua decizia de a reduce timpul de lucru al contabilei dela 8 ore la o ora? In baza carui art. din Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)