avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raportul juridic civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raportul juridic civil

Buna seara.
Lansez tuturor celor prezenti pe acest site rugamintea de a ma ajuta sa rezolv un mic test format din 9 intrebari cu referire la raportul juridic civil. Am senzatia ca s-au strecurat erori in raspunsurile date de autorul acestui test si de aceea, va rog sa incercati sa le rezolvati si dvs. si daca este posibil sa si argumentati raspunsurile alese.Va multumesc anticipat.

1. Capacitatea de exercitiu deplina apartine:
a. persoanelor care au implinit varsta de 14 ani
b. persoanelor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani
c. persoanelor care au implinit varsta de 18 ani

2. Capacitatea de exercitiu se caracterizeaza, intre altele, prin:
a. egalitate
b. alienabilitate
c. universalitate

3. Exercitarea dreptului subiectiv civil consta in:
a. punerea in intarziere a debitorului
b. manifestarea concreta a conduitei permisa de lege
c. introducerea unei actiuni in constatarea dreptului

4. Au caracter absolut:
a. drepturile personale nepatrimoniale
b. drepturile reale
c. drepturile de creanta

5. Obligatiile naturale:
a. nu se bucura de vreo sanctiune (protectie) juridica
b. pot fi valorificate numai pe cale de exceptie (aparare)
c. sunt indatoriri care decurg din regulile de convietuire sociala

6. Raporturile juridice obligationale au in continut:
a. drepturi personale nepatrimoniale
b. drepturi de creanta
c. drepturi reale

7. In cadrul raporturilor obligationale, schimbarea subiectului pasiv poate avea loc prin:
a. poprire
b. novatie prin schimbare de debitor
c. delegatie

8. Intr-un raport juridic real subiectul pasiv are:
a. o obligatie pozitiva de "a da"
b. o obligatie pozitiva de "a face"
c. o obligatie negativa

9. In sensul Codului civil roman, statuile sunt bunuri:
a. mobile prin natura lor, daca sunt depozitate temporar si provizoriu de proprietarul lor
b. mobile prin natura lor, daca proprietarul le-a asezat "inadins" in locuinta sa, putandu-le scoate fara a se strica sau deteriora partea fondului catre care au fost asezate
c. imobile prin destinatie, daca proprietarul le-a asezat "inadins" in locuinta sa

Cel mai recent răspuns: dreptate , utilizator 21:02, 26 Octombrie 2008
Fara suparare, dar intrebarile sunt banale. Puneti mana si cititi. Reveniti cu neclaritatile (daca exista).
Stimabile Domn, poate intreabrile sunt banale pentru dvs insa eu sunt studenta in anul I la Facultatea de Drept si pentru mine nu sunt chiar banale. Am solicitat ajutorul dvs. deoarece raspunsurile care erau date pentru aceste intreabri mi s-au parut incorecte. Sa stiti ca am citit cursul aferent raportului juridic si am rezolvat 110 intrebari insa acestea pe care le-am postat aveau niste raspunsuri care pe mine m-au contrariat, de aceea am apelat la binevoitorii acestui site. Regret ca poate v-am starnit zambet pe buze cu aceste intrebari. Daca dvs nu aveti timp sa va pierdeti cu asemenea "banalitati" sper in continuare ca altcineva de pe acest site sa ma ajute. Mentionez ca un coleg de-al dvs de pe site a avut amabilitatea si rabdarea de a ma ajuta fara a le califica banalitati.(ma refer la un alt set de intrebari pe care l-am postat mai demult).
Va multumesc acum pentru rabdarea de care ati dat dovada pentru a citi acest mesaj.O zi buna va doresc !
dreptate a scris:

Buna seara.
Lansez tuturor celor prezenti pe acest site rugamintea de a ma ajuta sa rezolv un mic test format din 9 intrebari cu referire la raportul juridic civil. Am senzatia ca s-au strecurat erori in raspunsurile date de autorul acestui test si de aceea, va rog sa incercati sa le rezolvati si dvs. si daca este posibil sa si argumentati raspunsurile alese.Va multumesc anticipat.

1. Capacitatea de exercitiu deplina apartine:
a. persoanelor care au implinit varsta de 14 ani
b. persoanelor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani
c. persoanelor care au implinit varsta de 18 ani

2. Capacitatea de exercitiu se caracterizeaza, intre altele, prin:
a. egalitate
b. alienabilitate
c. universalitate

3. Exercitarea dreptului subiectiv civil consta in:
a. punerea in intarziere a debitorului
b. manifestarea concreta a conduitei permisa de lege
c. introducerea unei actiuni in constatarea dreptului

4. Au caracter absolut:
a. drepturile personale nepatrimoniale
b. drepturile reale
c. drepturile de creanta

5. Obligatiile naturale:
a. nu se bucura de vreo sanctiune (protectie) juridica
b. pot fi valorificate numai pe cale de exceptie (aparare)
c. sunt indatoriri care decurg din regulile de convietuire sociala

6. Raporturile juridice obligationale au in continut:
a. drepturi personale nepatrimoniale
b. drepturi de creanta
c. drepturi reale

7. In cadrul raporturilor obligationale, schimbarea subiectului pasiv poate avea loc prin:
a. poprire
b. novatie prin schimbare de debitor
c. delegatie

8. Intr-un raport juridic real subiectul pasiv are:
a. o obligatie pozitiva de "a da"
b. o obligatie pozitiva de "a face"
c. o obligatie negativa

9. In sensul Codului civil roman, statuile sunt bunuri:
a. mobile prin natura lor, daca sunt depozitate temporar si provizoriu de proprietarul lor
b. mobile prin natura lor, daca proprietarul le-a asezat "inadins" in locuinta sa, putandu-le scoate fara a se strica sau deteriora partea fondului catre care au fost asezate
c. imobile prin destinatie, daca proprietarul le-a asezat "inadins" in locuinta sa

1. c
2. a
3. b
4. a si b
5. b
6. b
7. a, b, c
8. a
9. c
Va multumesc pentru raspunsuri insa as fi fost mai lamurita si mai convinsa de rezultatele dvs daca ele erau insotite si de argumentari. Vreau sa va spun ca pentru unele din intrebari raspunsurile in cartea de teste sunt dupa cum urmeaza:
Intrebarea 3 raspuns b si c
4 raspuns a si c
5 raspuns a si b
6 raspuns c
8 raspuns c
9 raspuns a si c

Inca stau in dubii...care sunt de fapt raspunsurile corecte pentru aceste intrebari...?#-o
4. Dreptul subiectiv civil absolut este acel drept in virtutea caruia titularul sau poate avea o anumita conduita, fara a face apel la altcineva pentru a si-l realiza. In aceasta categorie intra drepturile personale nepatrimoniale si drepturile reale. Drepturile subiective absolute sunt opozabile erga omnes.
Drepturile de creanta sunt srepturi civile relative, fiind opozabile numai subiectului pasiv determinat.
5. Obligatiile naturale (imperfecte) sunt acele obligatii a carei executare nu se poate obtine pe cale silita, dar o data ce a fost executata de bunavoie nu este permisa restituirea ei. Sanctiunea juridica a unei asemenea obligatii nu o constituie calea actiunii, ci aceea a exceptiei.
9. Statuile sunt imobile cand ele sunt asezate inadins, chiar cand ele s-ar putea scoate fara fractura sau deteriorare (art.469 alin.4 C.civ.).

Alte discuții în legătură

Gril-drept civil-partea generala deea29 deea29 Buna va propun urmatoarea grila: Raporturile juridice obligationale au in continut: a) drepturi personale nepatrimoniale; b) drepturi de ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor smeagull smeagull Buna seara, Dintre cesiunea de creanta si novatie, ce credeti ca ar fi mai potrivit (=apropiat de starea de fapt) in speta de mai jos: Intre A1 si B ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil an 1 bebein bebein Buna ziua. Sunt studenta la Drept anul 1 si dupa invatarea materiei m-am hotarat sa incerc sa fac spete unde se pare am intampinat probleme cu aplicarea ... (vezi toată discuția)