avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt insarcinata, insa sunt angajata la o firma care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt insarcinata, insa sunt angajata la o firma care da faliment si nu am continuitate pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC

Buna ziua.
Sunt angajata la o firma care de la 1 februarie intra in faliment. Problema e ca eu sunt insarcinata in 27-28 de saptamani iar concediul de maternitate mi l-a dat doctorul de familie abia pe 13 februarie. In mod normal, nu ar fi o problema, as lua somaj si din somaj as intra in concediul de maternitate, dar de abia la sfarsitul lunii ianuarie implinesc un an de munca.Pana aici ,iarasi nu ar fi nimic grav,insa intre locul actual de munca si cel anterior am o pauza de 18 zile. Pana astazi chiar am crezut ca o sa iau somaj, dar m-am interesat la AJOFM si mi s-a spus ca fara acea perioada de 18 zile nu pot lua somaj, acea perioada trebuie sa fie acoperita, lucru care nu se mai poate din moment ce de la 1 februarie firma la care inca mai lucrez intra in faliment. Daca nu o sa iau somaj, nici indemnizatia de crestere a copilului nu o mai pot lua pentru ca nu am continuitate pana in momentul nasterii si binenteles nici concediu de maternitate. Ce sfat imi puteti da, un concediu de risc maternal m-ar putea ajuta, unul medical, cum as putea sa acopar perioada de 12 zile pana la concediul de maternitate? Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns cat mai urgent, mai e foarte putin pana la sfarsitul lunii si nu stiu cum sa procedez. Va multumesc si ma scuzati daca v-am bulversat cu prea multe informatii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 4 Octombrie 2019
1. Daca firma intra in faliment dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
2. Pentru asta trebuie sa va dea preavizul de 20 de zile lucratoare si apoi sa va concedieze.
3. In perioada de preaviz trebui sa mergeti in program normal la serviciu si sa fiti platita.
4. Dupa efectuarea preavizului se emite decizia de concediere asa ca veti acoperi cele 18 zile lipsa din stagiul de cotizare la somaj.
Interventie moderator:
:rtfm:
bcorinasimona:

1. Daca vreti sa primiti raspunsuri corecte nu mai deschideti cate un topic nou pentru fiecare intrebare care se refera la acelasi subiect.
2. Intrati tot pe acest topic, folositi butonul "raspunde" si puneti intrebarile in continuare.


bcorinasimona a scris:

Buna ziua, am mai postat un mesaj pe aceasta tema, dar am reusit cat de cat sa descalcesc situatia, prin urmare as vrea sa va intreb urmatoarele:
Daca firma la care lucrez intra in faliment de la 1 februarie iar mie imi mai lipsesc 18 zile pentru a avea un an complet in vederea luarii somajului, un concediu medical prelungit pana la data intrarii in concediul maternal mi-ar asigura si continuitatea somajului?Eu pe 13 februarie trebuie sa intru in prenatal,deci imi raman 12 zile neacoperite pe care le pot completa cu un concediu medical, dar nu inteleg un lucru: daca firma este deja in faliment in momentul concediului meu de maternitate, cine imi plateste concediul?Din cate stiu, de la somaj se acopera, dar daca nu am vechimea de somaj, ce se intampla?Va rog sa ma lamuriti, in mintea mea se invalmasesc toate ideile, nu stiu unde si pe cine sa mai intreb si mai am cateva zile la dispozitie sa rezolv ceva....daca se poate...va multumesc!!


avocatPetre a scris:

scoateti-va concediul medical si veti vedea pe urma de unde vor fi si acesta...ideea este sa aveti continuitate



1. Concediul medical nu este stagiu de cotizare la somaj (decat primele 5 zile, daca ele sunt platite de angajator.
2. Vedeti ca v-am raspuns mai sus ce posibilitati aveti.
3. Daca firma este in faliment si nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj atunci va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate care o sa va plateasca indemnizatia pentru concediul de maternitate.
Multumesc pentru lamuriri. Asta inseamna ca indiferent daca imi iau concediu medical inainte sau nu, nu ma ajuta cu nimic, poate doar sa am o sarcina mai linistita pana la intrarea in concediul prenatal.
As mai avea inca o intrebare: pe 13 febr. este data de intrare in concediul prenatal, daca firma da faliment in timp ce sunt in acest concediu, unde voi trebui sa depun lunar restul de concediu de maternitate? Iar in depunerea dosarului pentru cresterea copilului voi urma aceleasi proceduri ca si inainte, dat fiind ca firma nu va mai exista dar nici in somaj nu voi fi pentru ca din prreaviz voi intra direct in concediu prenatal?
Va multumesc inca o data.
Inca ceva si imi cer scuze ca pun atatea intrebari probabil stupide, dar nu cunosc legile...Nu este oficial ca firma la care lucrez intra in faliment de la 1 februarie, adica se vehiculeaza si toate semnele o confirma, eu ma duc la munca doar ca sa completez registrul de prezenta, nu mai are nimeni nimic de facut decat sa stea....Intrebarea mea este: firma este obligata sa anunte momentul oficial al intrarii in faliment?Asta ca sa stiu de cand imi pot calcula cele 20 de zile de preaviz...nu imi voi mai lua concediu medical si vreau sa stau linistita ca n-o sa am surprize pana pe 13 februarie...va multumesc foarte mult.
1. - Dvs. faceti acum numai presupuneri fara sa stiti nimic concret.
- Asteptati sa vedeti ce se intampla si apoi discutam si va spunem ce sa faceti.
2. Intrarea in faliment nu se face asa repede, este o procedura mai complexa si de durata in care ultimul cuvant il are instanta de judecata.
3. Cititi si mesajul meu anterior care va raspunde intrebarii dvs.
4. Puteti apela si la ajutorul ITM in a va rezolva problemele cu angajatorul.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal roxana09 roxana09 in cazul in care societatea isi suspenda activitatea mai pot introduce concediu prenatal? am 27 de saptamani de sarcina, iar societatea urmeaza sa isi suspende ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in luna a 7-a si firma este in faliment poienar anca poienar anca Sunt insarcinata in luna a 7-a,iar firma la care lucrez a intrat in faliment.Conducerea societatii mi-a propus sa ma dea afara ca sa pot fii preluata de Casa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt. concediu de maternitate alexandraluiza alexandraluiza Buna ziua, Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)