avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... penal evaziune urgent
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

penal evaziune urgent

in anul 2007 am cesionat srl avea ceva datori la buget cas si alea dar in 2007 toamna a intrat in licidare firma avea si credit 2miliarde si ceva incasat de la diferiti clienti de plata la buget este suma de 1 miliard si ceva la ora aceasta figureaza pe zero dar firma lichidatoare nu s-a ocupat de recuperarea creantelor deci la buget nu s-aplatit nimic datoria -sa stins ca firma este lichidata mai sunt eu obligata sa platesc suma de un miliard si ceva lei vechi vorbesc da sau nu ?si ce trebuie sa fac ?
Desi informatiile sunt contradictorii, incerc clarificarea lor.

Daca ati cesionat integral partile sociale detinute de dvs., printr-un contract, si acesta a fost inregistrat la Registrul Comertului si publicat in Monitorul Oficial, pentru a putea deveni opozabil fata de terti, ce legatura mai aveti cu aceasta firma?

Daca ati preluat prin cesiune parti sociale in aceast firma ati preluat si activul si pasivul firmei.
Aceasta inseamna ca raspundeti in urmatoarele conditii ale Codului Fiscal de Procedura:

ART. 27
Raspunderea solidara
(1) Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, in cei 3 ani anteriori datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, dobandesc in orice mod active de la debitorii care isi provoaca astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea cu rea-credinta, sub orice forma, a bunurilor mobile si imobile proprietatea acesteia.
(2) Persoana juridica raspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil in conditiile prezentului cod sau declarat insolvent daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul, daca desfasoara efectiv aceeasi activitate sau aceleasi activitati ca si debitorul si daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) dobandeste, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila neta a tuturor activelor corporale ale dobanditorului;
b) are raporturi comerciale contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii, altii decat cei de utilitati, care, in proportie de cel putin jumatate, au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul;
c) are raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.
(3) In intelesul alin. (2), termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) control - majoritatea drepturilor de vot, fie in adunarea generala a asociatilor unei societati comerciale ori a unei asociatii sau fundatii, fie in consiliul de administratie al unei societati comerciale ori consiliul director al unei asociatii sau fundatii;
b) control indirect - activitatea prin care o persoana exercita controlul prin una sau mai multe persoane.

ART. 28
Dispozitii speciale privind stabilirea raspunderii
(1) Raspunderea persoanelor prevazute la art. 27 se va stabili potrivit dispozitiilor prezentului articol.
(2) In scopul prevazut la alin. (1) organul fiscal va intocmi o decizie in care vor fi aratate motivele de fapt si de drept pentru care este angajata raspunderea persoanei in cauza. Decizia se va supune spre aprobare conducerii organului fiscal.
(3) Decizia aprobata potrivit alin. (2) constituie titlu de creanta privind obligatia la plata a persoanei raspunzatoare potrivit art. 27 si va cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 43 alin. (2), si urmatoarele:
a) codul de identificare fiscala a persoanei raspunzatoare, obligata la plata obligatiei debitorului principal, precum si orice alte date de identificare;
b) numele si prenumele sau denumirea debitorului principal; codul de identificare fiscala; domiciliul sau sediul acestuia, precum si orice alte date de identificare;
c) cuantumul si natura sumelor datorate;
d) termenul in care persoana raspunzatoare trebuie sa plateasca obligatia debitorului principal;
e) temeiul legal si motivele in fapt ale angajarii raspunderii.
(4) Raspunderea va fi stabilita atat pentru obligatia fiscala principala, cat si pentru accesoriile acesteia.
(5) Titlul de creanta prevazut la alin. (3) va fi comunicat persoanei obligate la plata, mentionandu-se ca aceasta urmeaza sa faca plata in termenul stabilit.
(6) Titlul de creanta comunicat potrivit alin. (5) poate fi atacat in conditiile legii.

Optand pentru Radierea societatii cu un lichidator si trecand de etapa de dizolvarii urmaza ca lichidatorul sa depuna pentru etapa de radiere raportul. In aceeasi etapa este necesar si certificatul obtinut de la Fisc din care sa rezulte ca nu aveti datorii....altfel nu se poate da hotararea de radiere.

Daca din certificatul obtinut de la Fisc rezulta ca nu aveti datorii, firesc ca nu trebuie sa platiti nimic.

In cazul in care nu sunteti lamurit de informatiile de mai sus, va rog ca daca mai postati, sa o faceti, clar, concis si cu respectarea sintaxei si morfologiei limbii romane.
E in avantajul dvs ca cei ce vor raspunde la intrebari sa inteleaga bine ce doriti sa aflati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea solidara conform cod procedura fiscala art 27 - niste intrebari colonelu colonelu Articolul 27 este asta : Art. 27 Răspunderea solidară a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii ... (vezi toată discuția)
Tva neachitat eda_68 eda_68 Buna ziua, Societatea nu a achitat TVA (celelalte obligatii au fost achitate la zi in fiecare luna ) de 6 luni - pentru ca incasarile nu i-au permis si plata ... (vezi toată discuția)
Actionar la o societate comercialã gicu73 gicu73 Un prieten doreşte să-şi înfiinţeze un S.C. astfel că a venit la mine şi mi-a spus dacă vreau să mă asociez cu el în firmă cu un procent ... (vezi toată discuția)