Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Art. 2. – (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;
Reprezentantul M i n i s t e r u l u i P u b l i c apreciază că hotărârea T r i b u n a l u l u i V r a n c e a este nelegală şi se referă la situaţia infracţiunii prev. de al.11 din Legea 61/1991. Această instanţă îşi motivează hotărârea de achitare privind săvârşirea acestei infracţiuni prin aceea că briceagul nu face parte din sfera armelor enumerate în cuprinsul infracţiunii respective.
Instanţa a concluzionat că pentru existenţa infracţiunii trebuie ca atât obiectul cât şi locul unde acesta este purtat trebuie să îndeplinească anumite condiţii . Astfel , obiectul acesta trebuie să fie de felul cuţitului , pumnalului, şişului, boxului, castetului ori de felul altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate pentru tăiere, împungere , lovire sau pentru agresarea unor persoane. Instanţa de control a apreciat că inculpatul a purtat un briceag, care din probe nu s-a dovedit că era anume fabricat sau confecţionat pentru agresiune, iar folosirea briceagului în altercaţia pe care a avut-o cu partea vătămată P. J. a fost accidentală, ceea ce demonstrează că fapta inculpatului nu constituie infracţiunea prev. de art. 11 al. 1, lipsind atât latura obiectivă cât şi cea subiectivă, deoarece briceagul folosit de către inculpat nu se încadrează în categoria obiectelor enumerate de textul de lege încriminat. Apreciază că argumentele instanţei de apel sunt nefondate. Raţiunea pentru care s-a ajuns ca portul ilicit de arme să fie incriminat, a fost următoarea:
S-a constatat că în mod constant persoanele care au asupra lor asemenea arme, fie că le au în mod deosebit pentru a agresa sau pentru a acţiona în autoapărare, sunt în măsură să le folosească pentru a pune în primejdie viaţa . Majoritatea infracţiunilor de tentativă de omor sau infracţiunilor de omor consumate au la bază această situaţie (prezenţa asupra inculpatului a unei arme de genul celor enumerate la art. 11 ). Prima problemă care se pune este dacă briceagul face parte sau nu din categoria armelor la care se referă această infracţiune. Din E. rezultă că diferenţa dintre briceag şi cuţit este aceea că în cazul briceagului lama este pliabilă.
..........................................................................................................................................
Pentru a decide astfel, T r i b u n a l u l V r a n c e a a reţinut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 11 alin. 1 din Legea nr. 61/1991, deoarece, deşi inculpatul a purtat un briceag la el, acesta nu a fost anume fabricat sau confecţionat pentru agresiune , ci îl folosea doar pentru curăţatul fructelor
Va multumesc pentru sfaturile date!
Chiar daca sa zicem ca nu am dosar penal, desi politistul care s-a ocupat de mine mi-a spus ca cel mai probabil voi primi acasa o comunicare pentru neinceperea urmaririi penale, deci se va face un dosar (inteleg eu), eu as putea face o contestatie prin care sa cer stergerea mea din baza de date sau ceva de genul (poze/amprente)? in conditiile in care ceea ce s-a gasit asupra mea poate sa nu fie considerata arma alba...
Va Multumesc!