avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declinarea competentei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Declinarea competentei

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu o nelamurire,,si anume: daca eu in calitate de parat intr-un proces pt incredintare minor,,avand domiciliul stabil in x localitate si reclamanta avand domiciliul in y localitate,,aceasta din urma a depus cererea pt incredintare minor la instanta de pe raza teritoriala unde ea are domiciliul. Eu,paratul am facut cerere de declinare a cauzei conform art.5 CPC,si intampinare aflanduma la al 2-lea termen..Acum eu va intreb!!! instanta unde a fost facuta cererea este obligata sa decline cauza,,la instanta teritoriala unde am eu domiciliul???
Este o excepţie relativă, adică instanţa declină, doar dacă paratul ridică această excepţie la primul termen de judecată.
Norma inscrisa in art 5 c.proc.civ, are caracter imperativ, deci vorbim de o competenta teritoriala absoluta de la care partile nu pot deroga prin conventie.

Conform art 5 c.proc.civ.cererea se depune la instanta domiciliului paratului....., instituindu-se astfel regula ca pricinele sunt de competenta instantei de drept comun din punct de vedere teritorial-instanta de la domiciliul sau sediul paratului.

Aceste norme de competenta teritoriala de drept comun isi gasesc aplicarea atunci cand reclamantul formuleaza o actiune personala, indiferent daca dreptul de creanta are ca obiect un bun mobil sau imobil, o actiune reala imobiliara sau o actiune cu privire la starea persoanelor, daca prin lege nu se prevede altfel.

Interpretand per a contrario disp. art 19 c.procv.civ.referitoare la cazurile in care partile pot deroga prin conventie de la competenta stabilita de legiuitor , se ajunge la concluzia ca in pricinile privitoare la persoane, asa cum este si aceasta, competenta este una absoluta.

Daca prin lege speciala nu se prevede o anumita competenta, pentru determinarea instantei care trebuie sesizata urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile dreptului comun, ceea ce inseamna ca in litigiile privitoare la persoane, norma inscrisa in art 5 c.proc.civ.are caracter imperativ.
( sent civ. nr. 502/22.02.2011 a Judecatoriei Targu Carbunesti, sent. civ.nr.595/14.05.2009 a Judecatoriei Adjud).

Raspunsul este da, instanta trebuie sa admita exceptia necompetentei teritoriale absolute si sa decline cauza in favoarea judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati.
Va multumesc din tot sufletul pt raspuns si lamuriri..In sfarsit pot spune ca am primit un raspuns din care sa inteleg adevarul.. Va multumesc tare mult
catacata2011 a scris:

..Acum eu va intreb!!! instanta unde a fost facuta cererea este obligata sa decline cauza,,la instanta teritoriala unde am eu domiciliul???


Cititi cu atentie raspunsul de mai sus.
Da.

As indrazni cu permisiunea dv sa va mai intreb un alt aspect!! In conditiile in care ma aflu la al 2-lea termen,,am facut cerere de declinare si intampinare pe care leam trimis prin posta cu aviz de confirmare,trebuie sa mai deleg un avocat care sa se prezinte la al 2-lea termen la instanta unde a fost initial facuta cererea sau trebuie doar sa astept declinarea competentei la instanta teritoriala unde am eu (paratul) domiciliul??? va multumesc.

Alte discuții în legătură

Este posibil ??? cerere declinare competenta teritoriala respinsa catacata2011 catacata2011 Este posibil ca o instanta judecatoreasca sa respinga cererea de declinaree??? Avocatii mei au facut cerere de declinare a competentei teritoriale si ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de concediere(demisie) mihai251979 mihai251979 Buna seara! Am fost angajatul unei societati (constructii) in perioada 01.01-22.07.2009 ,cand am fost anuntat ca nu mai sunt angajatul acesteia,contractul ... (vezi toată discuția)
Raspuns intampinare sau concluzii scrise? daianis daianis Buna ziua. Sunt reclamanta intr-un proces pentru marire pensie de intretinere. Paratul este reprezentat de avocat. La primul termen avocatul a depus ... (vezi toată discuția)