avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Livrare intracomunitara sau import ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Livrare intracomunitara sau import ?

Buna ziua,
Am o nelamurire, poate ma poate ajuta cineva.
Daca o societate din Ungaria cumpara o marfa din Ucraina si apoi o revinde in Romania care este regimul fiscal al marfurilor la intrare pe teritoriul romanesc ? Unde se platesc TVA si taxele vamale pentru marfa importata ? In Ungaria sau in Romania ? Mentionez ca marfa va fi livrata direct in Romania fara sa tranziteze teritoriul Ungariei.
Va multumesc anticipat pentru consiliere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
ciprian1977, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciprian1977 , utilizator 09:07, 23 Ianuarie 2012
Se platesc taxele vamale in momentul in care intra pe teritoriul Uniunii Europene.
Sa inteleg ca taxele, inclusiv TVA se platesc in Romania, de firma romaneasca ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
ciprian1977, utilizator
Nu, taxele sunt platite de firma ungureasca, pentru ca presupun ca pe numele ei intra produsele in tara.
De ce nu faceti importul direct pe firma romaneasca? Avand in vedere ca veti colecta TVA la vanzare ati fi avantajat astfel deoarece deduceti TVA platit in vama si taxele vamale.

Asa si le deduce firma ungureasca.
Iulian Manea a scris:

De ce nu faceti importul direct pe firma romaneasca? Avand in vedere ca veti colecta TVA la vanzare ati fi avantajat astfel deoarece deduceti TVA platit in vama si taxele vamale.

Asa si le deduce firma ungureasca.


"Avantajul" deducerii tva platit in vama este unul relativ, deoarece in cazul importului direct marfurile nu pot intra pe teritoriul Romaniei fara ca tva-ul sa fie platit in vama.

Daca se cumpara de la firma din Ungaria, se plateste catre furnizor o valoare mai mica, adica nu se plateste tva-ul catre furnizor, urmind ca plata tva-ului colectat in urma vinzarii marfurilor pe teritoriul Romaniei sa se faca pe masura vinzarii (esalonat).

Exista astfel un decalaj in cash flow.

Deducerea tva-ului nu trebuie privita ca un "avantaj", deoarece acel tva dedus se achita catre furnizor (deci banii tot ies din disponibilitatile societatii).
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
t.simona, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare rodicasuta53 rodicasuta53 Firma A din Romania cumpara marfa de la firma B din Ungaria,marfa pe care o vinde la firma C tot din Ungaria,precizez ca marfa nu intra in Romania,intrebarea ... (vezi toată discuția)
Decont tva mihaela.aivanese mihaela.aivanese Dragii mei,va rog sa ma ajutati cu sfaturi! Vreau sa fac din SUA un import de 17000$. Cum e mai bine:pe pf sau pe srl? Vreau sa aduc bunurile importate ... (vezi toată discuția)
Pfa - achizitie marfuri AlbulescuVP AlbulescuVP Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarele intrebari: - un pfa poate achizitiona marfa din afara spatiului comunitar? - daca da, in ce ... (vezi toată discuția)