Contractul de intretinere este un contract nenumit - caruia i se aplica regulile generale referitoare la executarea obligatiilor . Este , de asemenea , un contract intuitu personae ( incheiat in considerarea unei anumite persoane ale carei calitati sunt esentiale pentru fiinta insasi a contractului ) . Cred ca in speta se poate merge totusi si pe incetarea fortei obligatorii a contractului ,avand in vedere disparitia unui element al sau ( calitatea de sot - ginere in considerarea careia contractul de intretinere a fost incheiat ) . Fiind contract nenumit nu vom gasi norma expresa in acest sens insa cred ca se poate merge pe interpretarea clauzelor contractului si a vointei interne . Contractul a fost incheiat in considerarea calitatii de ginere ( cu acesta ) .
Cred ca poate fi apreciata speta ca si o exceptie de la principiul fortei obligatorii a contractului si in acest fel obtinuta incetarea contractului .
Parintii mei sunt intr-o situatie neplacuta si nu au nicio vina. Au incheiat un contract de intretinere cu drept de uz fruct cu o persoana in varsta de 78 de ani, care culmea mai e si ruda.
Dupa 4 luni de ingrijire intensa (mancare, spalat, medicamente , doctori, curatenie) dl s-a facut bine (prostata - a scapat de sonda) akum nu mai are nevoie de serviciile mamei si o tot amana sa nu vina sa isi respecte conditiile contractului. Insa a venit si a dat-o afara cu Politia..nu i-a dat drumul l-a usa. Am aflat dupa 2 zile ca deja facuse reclamatie la Autoritatea Tutelara ca nu si-au indeplinit obligatiile contractuale, lucru care nu este adevarat. parintilor mei le pare rau ca a incheiat contractul, au fost oameni de buna credinta si dupa 4 luni de slujit, l-a numai 3 saptamani dupa ce a scapat de sonda i-a facut reclamatie ca isi vrea casa. Domnul nu recunoaste ca a facut reclamatie, totul face fara sa stim (este probabil cineva care il sfatuieste ce sa faca) Am inteles ca s-a facut ancheta in urma reclamatiei domnului ingrijit. Au facut si parintii mei reclamatie ca nu ii primea in casa ca sa isi respecte conditiile contractuale. Akum asteptam rezultatul de la autoritatea tutelara. Luna martie a fost asa in tensiune, fara sa isi poate respecta obligatiile. Mai rau ptr parintii mei ca au avut incredere in domnul si nu si-au pastrat toate bonuri fiscale. Ce se poate face in situatia aceasta????
De precizat ca in contract precizeaza: "obligatia de intretinere a subsemnatului pe durata vietii ce consta in procurarea si pregatirea mancarii, cumparare haine, asigurare medicala, curatenie garsoniera, inmormantare dupa datine crestine"
Noi nu am platit facturile pana akum ca nu este precizat in contract si pe el l-a deranjat asta, dar nu ne-a spus noua ci vecinilor. Exista in contract o clauza in care precizeaza ca trebuie cheltuit lunar 500 lei cu dumnealui, lucru care s-a intamplat. Mama nu a luat de la toate produsele bonuri (din piata nu se da bonuri la legume sau fructe ) a adus si produse de la parintii mei din curte, pentru ca ei sunt din provincie si taie animale in curte. (in loc sa aprecieze ca mananca si carne fara dioxina).
Ce ma puteti sfatui referitor la faptul ca nu lasa pe mama sa ii faca mancare, curatenie si restul. O amana la telefon sa nu vina ca se duce la spital sa isi faca perfuzii sau nu stiu pe unde mai pleaca si nu e acasa ca sta langa usa ca vine degeaba din provincie. Luna asta nu am platit decat factura lumina si o data dusa mancare pregatita....
Nu au existat martori cand mama a dus mancare si restul obligatiilor.
Noi vrem sa ramanem in continuare intretinatorii domnului. Credeti ca daca ne da in judecata ar putea avea castig?