avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită refuz de adjudecare a unui imobil castigat la ...
Discuție deschisă în Executare silită

refuz de adjudecare a unui imobil castigat la licitatie invocand motivul de pret derizoriu (neserios)

Buna ziua ,

In urma cu cateva zile am participat la o licitatie (executare silita) pentru un apartament a carui pret a fost redus cu 25% conform art 509(5) c.pr.civ. Am depus recipisa de 10% si am fost doi licitatori care la inceperea licitatiei am refuzat sa oferim pretul de 250 000 lei cerut (pret redus cu 25%) iar executorul bancar ne-a intrebat care sunt ofertele noastre ...am inceput licitatia crescator iar spre surprinderea mea aceasta s-a incheiat la suma de 90 000 lei , eu avand cel mai mare pret oferit. Am mai asteptat 15 minute in cazul in care mai aparea un nou licitator (ceea ce mi s-a parut anormal deoarece eu am depus recipisa exact inainte de inceperea licitatiei iar in publicatia de vanzare mentioneaza acest lucru obligatoriu) ...oricum nu s-a mai prezentat nimeni iar executorul bancar a incheiat licitatia si ne-a cerut sa revenim in 3 ore pentru procesul verbal.
Am revenit cum mi s-a spus si am constatat ca nu am fost recunoscut ca adjudecatar iar in procesul verbal s-a mentionat urmatoarele : Creditorul X declara ca nu accepta si nu este de acord cu vanzarea imobilului A , la pretul cel mai mare oferit de licitatorul EU, respectiv suma de 90.000 lei, fiind considerat un pret derizoriu tinand cont si de faptul ca pretul de pornire al licitatiei este conform prevederilor art 509(5) c. pr. civ. , si solicita intocmirea unei noi publicatii de vanzare.
Acesta a fost in concluzie raspunsul lor.
Am facut unele cercetari legate de pretul derizoriu sau neserios:
Preţul este neserios (derizoriu), în cazul în care nu reflectă valoarea reală a bunului, adică este atât de disproporţionat în raport cu valoarea lucrului vândut, încât apare ca ridicol, în sens juridic, ca inexistent.
Acest lucru este valabil pentru contractul de vz-cump ...deoarece tot acolo se gasesc si varietati ale contractului de vz-cump unde se precizeaza si de vanzarea la licitatie.
§ 10. Vanzarea la licitatie (art. 1388-1390 C. civ.)
In aceasta situatie bunul care urmeaza sa fie vandut este pus in vanzare in mod public si cu respectarea unor proceduri speciale, fiind vandut (adjudecat) aceluia dintre participantii la licitatie care ofera pretul cel mai mare (art. 1388 C. civ.).
Vanzarea la licitatie poate fi voluntara sau silita (judiciara).
Licitatia se desfasoara sub conducerea unui agent al instantei de judecata si se incheie printr‑o ordonanta de adjudecare, care constituie titlul de proprietate al cumparatorului.
In cazul in care vanzarea la licitatie are loc in cadrul procedurii executarii silite, sunt aplicabile normele speciale din Codul de procedura civila, care instituie aceasta procedura.

Ceea ce denota ca in materia vz silite la licitatie nu opereaza principiul potrivit caruia pretul trebuie sa fie serios, aceasta fiind o cerinta pentru valabilitatea contractului de vz-cump (contracte voluntare, incheiate prin acordul de vointa al partilor , nu prin vz silita) iar executarea silita nu se inscrie acolo ci la alte forme de vz-cump unde se specifica clar ca se tine cont de normele speciale din codul de procedura civila.
In acest caz consider ca valoarea bunului licitat a fost stabilita de licitatori prin licitatie , iar bunul trebuia sa fie adjudecat conform legii la cel mai mare pret oferit daca nu a fost stabilit un plafon minim de catre creditor ( ceea ce trebuia trecut in publicatia de vz) .
Astept respunsuri cat de repede si cum trebuie sa procedez in acest caz , deoarece eu consider ca si executorul bancar trebuia sa isi indeplineasca sarcinile de excutor si sa ma declare adjudecatar iar ulterios creditorul trebuia sa depuna contestatie sau in alt caz trebuia sa isi adjudece imobilul la nu mai putin de 75% .

Va multumesc anticipat pt ajutor.
Domnule avocat va rog sa imi dati legea unde scrie ca la o licitatie (excutare silita) pretul cel mai mare oferit trebuie sa fie serios ...??? Dati legea si eu ma conformez
Doamna, poate am exagerat. Daca e asa, imi cer scuze! Piata executarilor silite este plina de samsari de case care se imbogatesc pe spatele debitorilor si bancilor. Este cea mai profitabila afacere.
incercati o contestatie la executare, poate aveti sanse. Legea nu e clara, si decizia judecatorului se va baza pe simple prezumtii si analogii. Depinde cum va gandi el. Va trebui sa jucati bine rolul mamei eroine ce vrea sa ofere o casa copiilor sai ca sa il impreionati. Vorbesc serios! Am o speta admisa in prima instanta, deci se poate, dar desfiintata in recurs, deh- nici o minune nu tine mai mult de 3 zile.
Repet, exista deja spete in care cererile "adjudecatarilor" in contestatie la executare, au fost respinse daca executorul bancar a oprit licitatia ptr ca se ofera pret derizoriu.
Faptul ca nu va permiteti o casa nu va legitimeaza sa o luati la un pret derizoriu.( In plus, ptr sanatatea copiilor dvs nu v-as dori sa locuiti intr-o astfel de casa. Este plina de energii negative. Astfel de case se cumpara doar ptr a fi revandute.)
Domnule avocat , m-am gandit oricum mult pana sa particip la o astfel de licitatie tocmai din aceasta prisma , nu doream sa las pe nimeni pe drumuri ...dar am gandit-o si din punctul acesta al afacerii cum ziceti ...astfel ca daca nu as fi mers eu cu siguranta la urmatoarea licitatie l-ar fi luat un om pentru revanzare ..posibil cineva care urmareste doar lucrurile acestea si atunci si eu ma pot considera o victima ca nu am bani sa platesc diferenta aceea care intra in buzunarul celui care se ocupa cu asemenea manevre ...acel om ar fi castigat pe doua parti ..la cumparare si la vanzare ....imi pare sincer rau si va spun ca ma voi duce cu toti copii la sala de judecata tocmai sa demonstrez ca nu sunt ca si altii ... sper sa nu ma dea afara judecatorul copii imi sunt sub varsta de 5 ani toti si nu consider sala de judecata un loc pentru ei ...oricum voi incerca sa contest decizia luata de creditor .
Prin noţiunea de preţ "serios", în sensul art. 1303 c. civ., urmează a se înţelege preţul care constituie o cauză suficientă a obligaţiei luate de vînzător de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului ce urmează obiectul vînzării. Seriozitatea preţului depinde în primul rînd de existenţa unui raport, a unei proporţii între cuantumul preţului fixat de părţile contractante şi valoarea reală a bunului vîndut. Acest raport, chiar dacă nu reclamă neapărat o echivalenţă a elementelor cuantum - lucru, exclude însă o disproporţie prea mare, care ar fi în acelaşi timp nesusceptibilă de o justificare normală.
Elementele noţiunii de preţ serios avînd un caracter de situaţie de fapt, stabilirea lor formează o chestiune de apreciere a instanţei.
Eu stiu ce spune-ti dumneavoastra insa am scris si in primul articol , acest pret neserios este valabil la un contract de vz-cump (care este un contract voit nu o executare silita) iar executarea silita este o alta forma de vz-cump iar tot in codul civil scrie ca aceasta se face conform unor proceduri speciale.
§ 10. Vanzarea la licitatie (art. 1388-1390 C. civ.)
In aceasta situatie bunul care urmeaza sa fie vandut este pus in vanzare in mod public si cu respectarea unor proceduri speciale, fiind vandut (adjudecat) aceluia dintre participantii la licitatie care ofera pretul cel mai mare (NU ZICE PRETUL SA FIE OBLIGATORIU IN VREUN RAPORT CU PRETUL EVALUAT SAU CERUT DE CREDITOR)(art. 1388 C. civ.).
Vanzarea la licitatie poate fi voluntara sau silita (judiciara).
Licitatia se desfasoara sub conducerea unui agent al instantei de judecata si se incheie printr‑o ordonanta de adjudecare, care constituie titlul de proprietate al cumparatorului.
In cazul in care vanzarea la licitatie are loc in cadrul procedurii executarii silite, sunt aplicabile normele speciale din Codul de procedura civila, care instituie aceasta procedura. (SCRIE CLAR CE NORME SUNT APLICATE) deci nu sunt aplicate normele contractelor de vz-cump.

Eu asa vad lucrurile mai ales ca scrie acest lucru si in cod. de pr. civ si in cod. civ. Iar legat de pret nu gasescv nimic in Codul de procedura civila, nicio specificatie privind cat de mic poate fi sau cat de mare .

Alte discuții în legătură

Adjudecare sau nu? Ofof Ofof Am participat de curand la o licitatie ce avea ca obiect un apartament si care era la al doilea termen respectiv pornea de la pretul de 75% din valoarea de ... (vezi toată discuția)
Licitatie crismiti crismiti Am niste nelamuriri privind licitatiile. Va expun situatiile cu care m-am intalnit: 1) Executorul mi-a spus ca banca care a cerut executarea nu accepta mai ... (vezi toată discuția)
Pret bun executat silit la a treia licitatie bianca34 bianca34 Buna seara. Desi am citit noul Cod Civil, exista prevederi legate de executarea silita care imi sunt neclare, motiv pentru care va cer ajutorul. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)