avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort partaj

sunt casatorit de 30 ani iar in urma cu o luna sotia a parasit domiciliul fara sa stiu unde a plecat. Domiciliul unde locuim a fost dobandit in urma demolarii vechiului imobil ce apartinea tatalui meu ,fiind ulterior achitat de mine ,sotia mea nefiind incadrata vreodata in campul muncii deci fara sa aiba vreun venit. Nu avem copii minori. IN cazul divortului ce sanse am sa revendic in totalitate aceasta locuinta?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:26, 28 Februarie 2012
Nu veti dobandi in totalitate, deoarece ati reconstruit-o in timpul casatoriei. Chiar daca sotia nu a fost nicicand in campul muncii, si atributiile casnice sunt considerate ca fiind o "contributie" la venitul familiei.
asta inseamna 50% ?
Daca imobilul a fost dobandit inainte de incheierea casatoriei , acesta este propriu .(pretul platit in timpul relatiei maritala da nastere unui drept de creanta , ce poate fi valorificat cu respectarea termenul general de prescriptie , cel de trei ani, care curge de la data nasterii dreptului, cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge , ci este suspendata ).

In vederea calificarii acestuia, ca fiind comun sau propriu , nu este relevant momentul platii pretului, ci momentul perfectarii contractului de vanzare-cumparare.

Tinand cont , insa, de faptul ca a fost demolat un imobil , si , ulterior s-a procedat reconstruirea altuia, in timpul casatoriei , bunul poate fi calificat ca fiind comun , al sotilor.

Solutia ce poate fi adoptata de instanta de judecata, cand se va dispune partajarea este atribuirea , cu obligatia de a plati o sulta, corespunzatoare muncii prestate in gospodarie.
Intrebarea mea ar fi daca in urma divortului intre doi soti,care au avut o casnicie de 22 de ani si au rezultat 2copii impartirea bunurilor dobandite impreuna se imparte egal intre cei doi soti sau le revine si copiilor un procent din aceasta?Precizez ca sotia nu a avut servici pe tot parcursul acestor ani,mama dorind sa ia copiii cu ea ,dar nu are servici momentan.ce sanse are mama in astfel de situatie sa castige copiii in instanta?Un copil este major ,este la facultate,cred ca acesta va hotara cu cine ramane ,celalalt copil are 13 ani.
Nu, copiii nu au contribuit la achizitionarea bunurilor si nu li se cuvine o cota parte la partaj. Pt ca domiciliul copilului minor sa fie stabilit la mama , aceasta trebuie sa probeze ca are o locuinta stabila si mijloace pt intretinerea copilului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa 11 luni de casnicie fara bunuri dobandite... marinicad2002 marinicad2002 Dupa 11 luni de casnicie, sotia isi parasseste sotul si domiciliul, aparent fara motiv si pleaca la parinti, luand cu ea si fetita lor de 11 luni. Ulterior a ... (vezi toată discuția)
Divort partaj cu copii minorii gogu002 gogu002 am o problema foarte dificila, sunt casatorit de 13 ani am doi copii minorii 8-12 si nu ma mai inteleg cu sotia nu cred ca mai avem sentimente de ... (vezi toată discuția)
Se face partaj, în caz de divorț, dacă doar unul dintre soți este pe contractul casei? Și cum se procedează când au un copil? Cris-tinaaa Cris-tinaaa Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat: in cazul unui divort, daca este trecut doar soțul pe contractul casei si data intocmirii contractului este ... (vezi toată discuția)