S-a inregistrat 303=401 de 2 ori
603=303
si
401.3=758
Eu as inregistra:
303=401 suma in rosu
[b]401.3 =758 suma in rosu
Am descoperit ca s-a inregistrat o factura de 2 ori in anul 2009. E vorba de contul 303. Are sold debitor 527 ron. S-a inregistrat o achizitie de 2 birouri. S-a operat 603= 303 si in loc sa fie sold 0, nu s-a constatat la vremea respectiva ca era inregistrata de 2 ori suma (303=401).
Am inteles ca erorile contabile se corecteaza cu ajutorul contului 1174. Asa ca am efectuat urmatoarea inregistrare: 1174=303 527ron. Dar nu mi se pare ok, deoarece aceasta suma practic trebuie stornata (fiind inregistrata de 2 ori), nu sa imi apara la rezultatul reportat, suma ce nu trebuia sa existe.
Am descoperit ca persoana care a lucrat contabilitatea a facut in iunie 2010 urmatoarea inregistrarea: 401.3=758 569ron (chiar nu inteleg de ce nu a verificat atunci sumele si a introdus soldul pe venituri). Am cercetat si am identificat ca suma de 527ron reprezentand achizitia de birouri din 2009, iar 42ron o factura neachitata.
Ma gandesc sa o introduc pur si simplu pe cheltuieli 603=303 (avand in vedere ca in 2010 a fost introdusa arbitrar pe venituri). Am retinut din OMFP 3055/2009 ca:
“(6) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor”.
Ce parere aveti ? As putea lucra in acest mod: 606=303?
~ final discuție ~