avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului - conditii, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului - conditii, acte necesare

cumnata mea are 25 de ani si naste in aceasta luna, ea este studenta in anu III la o facultatate privata acreditata, la zi si vrea sa stie daca beneficiaza de indemnizatie crestere copil. ea a mai lucrat in aceasta perioada are vreo relevanta aceasta situatie?
stiti cumva ce acte trebuiesc pentru a beneficia de indemnizatia de CCC si unde se depun si implicit cele pt alocatia copiluui.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ramona1982 , utilizator 19:35, 25 Ianuarie 2012
actele se depun la primaria unde domiciliaza mama si beneficiaza de indemnizatia minima garantata
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

(2) Cererea se completeaza potrivit modelului care se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

(3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(4) Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (3) se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12.
...

Art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
...

2. Trebuie sa depuna si adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, care sã ateste frecventarea cursurilor de zi, fãrã întrerupere.

3. - Daca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului a lucrat cu contract individual de munca (CIM) poate aduce si adeverinta tip pentru CCC, de la angajator, dar nu stiu daca o ajuta pentru ca suma veniturilor nete se imparte la 12 si s-ar putea sa nu rezulte mai mult de 600 lei.
- Banuiesc ca la aceasta data nu mai este sub CIM, daca este trebuie sa inceteze acesta la data cand intra in CCC.

4. Daca nu mai este sub CIM inseamna ca nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si post natal) asa ca poate beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

5. Alocatia de stat pentru copii se plateste in acelasi timp cu indemnizatia pentru CCC si este prevazuta in decizia Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si alocatia de stat.
mutumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc aselajusto aselajusto buna ziua , sunt angajata cu 2 ore/zi din luna feb 2012, sunt insarcinatain 3 luni as dori sa stiu daca beneficiez de ccc , cat voi lua , ce acte trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Copil nou nascut - indemnizatie AMF2010 AMF2010 Buna, Am nascut de circa 15 zile. Imi spuneti va rog de ce documente am nevoie pentru indemnizatia pentru cresterea copilului, si unde trebuie sa le depun? ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului Aceri Aceri Buna, am nascut acum un an si patru luni, care sunt conditiile si care sunt actele ce trebuie prezentate la asistenta sociala pentru obtinerea indemnizatiei, ... (vezi toată discuția)