avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denuntul.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denuntul.

Cand vreau sa fac un denunt la Parchet, trebuie sa-l scriu de mână de fata cu procurorul? sau il pot scrie pe computer, il scot la imprimanta il duc la Parchet si il semnez dupa ce-l citeste, e buna si varianta asta? sau trebuie neaparat scris de fata cu procurorul?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dan-Sebastian Chertes , Avocat 16:45, 30 Ianuarie 2012
Denuntul , act de sesizare a politie sau a parchetului , este scris de catre denuntator , sau de catre o terte persoana , dar, in mod obligatoriu, semnat de acesta.

Denuntul poate fi suplinit de o plangere penala.


Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, asta stiu, dar il pot "scrie" pe computer ? sau e obligatoriu sa-l scriu de mana de fata cu procurorul?
Art 223 cod procedura penala precizeaza ca
Denuntul este incunostiintarea facuta de catre o persoana sau de catre o unitate la care se refera art 145 din Codul penal,despre savarsirea unei infractiuni

Nu este expres prevazut ca redactarea denuntului sa se faca de fata cu procurorul
Redactati plangerea cu aspectele pe care intentionati sa le sesizati autotritatii competente in cercetare,la final asumandu-va responsabilitatea prin semnatura personala
Numai denuntul oral se consemneaza intr-un proces verbal de catre organul in fata caruia a fost facut
Stoica Ioana a scris:

Denuntul poate fi suplinit de o plangere penala.

Sa nu gresim, stimata colega. Denuntul este o modalitate de sesizare prin care o persoana (alta decat cea vatamata prin infractiune) aduce la cunostinta unor organe de cercetare o fapta de natura penala. Plangerea penala este facuta de persoana care a suferit o vatamare de pe urma infractiunii care i s-a cauzat (ex. pagubitul in cazul in care i s-a furat ceva, cel lovit in cazul in care a fost lovit de cineva).
In functie de asta dvs. va intitulati actul ca plangere penala sau denunt. Il puteti scrie la calculator si semna unde vreti dvs. (in fata politistului/procurorului sau acasa). Necesar e sa apara semnatura pe el. Nu e asa mare problema daca il intitulati gresit. Organele de urmarire penala ii vor interpreta natura (denunt sau plangere) si il vor califica ca atare.
Atentie, trebuie sa contina (denuntul sau plangerea), pentru ca politistul sa vi-l accepte, conform codului de procedura penala: nume, prenume, CNP, domiciliul dvs., descrierea faptei reclamate, numele celui care a comis fapta, daca il cunoasteti si orice alte date prin care poate fi identificat (daca le cunoasteti) si aratarea probelor (cu ce probati cele sustinute: martori, inscrisuri etc.).
Spor!
Organul judiciar este obligat sa va audieze.
Ceea ce ziceti dvs. este una si audierea este alta...
Vedeti sa nu fie un denunt calomnios...

Alte discuții în legătură

Plangere penala sau plangere prealabila ruby ruby pt. fapta prevazuta de art. 244 Cod penal -sustragerea de sub sechestru sesizarea parchetului se face in baza art. 222 cod penal (plangere penala) sau art. 279 ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios?????????? sefultau sefultau Buna Seara! voi invepe prin a spune ce s-a intamplat cineva a facut un denunt la DNA prin care acuza cateva persoane despre taierea ilegala a masei lemnoase ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre plangere si plangere prealabila puncuskaa puncuskaa pentru lovire ce fel de plangere trebuie sa fac? plangere sau plangere prealabila? (vezi toată discuția)