avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sfat art. 320
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sfat art. 320

As dori un sfat daca se poate. Fratele meu se afla in urmarire penala (in arest preventiv de 5 luni) in faza finala (spre rechizitoriu) si avocatul spune ca ar fi posibil un 320 al.1 dupa ce se observa rechizitoriul. Dilema este ca la inceputul urmaririi penale au fost vreo 7 capete de acuzare:

- constituire de grup organizat
- allte 6 specifice legii 365 precum si 143 (comert electronic)

iar fratele meu se poate incadra la maxim 2 articole din 365 si acelea chinuite (tentativa, nu sunt nici un fel de dovezi, nu sunt convorbiri tel). In mod concret, este bine sau rau sa mearga pe recunoastere? Ma gandesc cum poti sa recunosti tot asa cum am inteles eu legea 202 parca, din moment ce nu a facut niciodata majoritatea acuzatiilor??

Noi suntem cam ingrijorati, toata lumea ne spune ca la Craiova este stat in stat, DIICOT-ul face ce vrea si ca se poate intampla orice. Inte-adevar, de 5 luni incoace referatele de arest preventiv sunt copy paste si sunt pline de "poate" "probabil" "se pare ca" si asa mai departe.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:52, 29 Ianuarie 2012
mergi pe sfatul avocatului , nu te invata de rau
Una dintre conditiile necesar a fi indeplinite in cadrul procedurii recunoasterii vinovatiei este recunoasterea in totalitate faptelor retinute in rechizitoriu.O recunoastere partiala conduce la imposibilitatea folosirii acestei proceduri.Inculpatul insa nu este obligat sa recunoasca si incadrarea juridica retinuta in rechizitoriu, putand cere schimbarea incadrarii juridice.
Avantajul inculpatului in urma recunoasterii si optiunii de a fi judecat confrom acestei proceduri , este reducerea cu o treime a pedepsei aplicate, in afara de aceasta, ar mai putea fi retinute si o serie de alte circumstante atenuante, care ar putea determina inca o reducere a pedepsei. Inculpatul sa se gandeasca bine, insa pana la citirea rechizitoriului.
Important este daca el recunoaste aceste fapte in totalitate sau nu. O recunoastere partiala nu este suficienta pentru aplicarea art 320 ind 1 cpp.De asemenea, chiar si pe o recunoastere totala a faptelor, daca nu sunt probe concludente si suficiente pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele, instanta poate respinge cererea.. Apoi, mai conteaza circumstantele reale dar si personale ale inculpatului, incadrarea juridica si evident, cat este pedeapsa cea mai grea.
din moment ce este arestat, inseamna ca totusi au ceva probe.
de asemena, din moment ce este arestat, este 99% sigur ca il vor condamna, iar o incercare de obtinere a achitarii, chiar si partiala, va fi sortita esecului.
din doua rele, alegeti pe cel mai mic: 320/1.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
FLORIN RADU, Avocat
Astazi a avut recurs la mentinerea ultimului mandat si a fost ca deobicei respins ca nefondat. Am inteles ca sunt 8 volume de convorbiri telefonice insa el nu are nici una, cunostea doar un singur membru al grupului. Este banuit ca fabrica dispozitive tip skimmer insa la perchezitiile din toamna nu s-a gasit nimic concret, nici la el nici la nimeni. In computerele ridicate singurul lucru gasit au fost doua aplicatii software: un kit de instalare (gen kit windows) si un driver de cablu serial pe care diicotul spune ca "puteau fi folosite la ..." dar la fel de bine pot fi folosite si la un miliard de alte aplicatii. Prin avocati am facut o cerere inca din decembrie sa fie audiati sefi si colegi de servici ai frateui meu ca si martori in favoarea lui, pentru a confirma legitimitatea softurilor gasite, insa procurorul desi a inregistrat cererea nu a chemat pe nimeni la audieri. Deasemenea, timp de 5 luni nu a audiat pe nimeni din dosar, nici martori, nici invinuiti, nimic. Tot ce se spune la mentineri este ca reprezinta pericol social si ca mai au nu stiu cate sute de ore de transcris convorbiri telefonice. In decembrie am ramas toti masca pentru ca au motivat ne realizarea unor proceduri din cauza fractiilor de concedii ramase de executat.

Suntem foarte dezamagiti de justitia din Romania, violatori sau omor prin imprudenta se judeca in libertate si altii stau in bataie de joc in arest. Inca se mai fac dosare numai pe baza convorbirilor telefonice??? De aceea am si ridicat problema 320.. nu cumva asta este tehnica de injosire si umilire maxima, bani dati avocatilor, transport, pachete, etc pentru a fi fortat apoi sa recunoasca tot? Ce se poate face?

Atat eu cat si sotia lui suntem aproape disperati de situatie, va multumim pentru orice sfat.

Alte discuții în legătură

Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra recunoasterii vinovatiei in apel? gemi gemi in instanta de fond sa mers pe art 320 ind 1 dar sa primit pedepsa max acum suntem la faxa de apel mai pot renunta as vrea neaparat sa se judece dosarul ... (vezi toată discuția)
Art. 320 ind.1 c.pr.pen. calinux calinux daca o persoana este trimisa in judecata pentru 2 fapte, aflate in concurs real, si recunoaste savarsirea doar a unei fapte, mai pot fi aplicate dispoz. ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei in fata instantei de judecata- art.320 ind.1 c.pr.pen. picika picika daca in faza urmaririi penale nu recunosc o fapta numai in fata judecatorului atunci beneficiez de art 320 ind 1? (vezi toată discuția)