avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice angajament datat dupa data Declaratiei privind ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

angajament datat dupa data Declaratiei privind cerintele minime de calificare conf.art.11.din HG 925/2006

In cadrul unei proceduri de atribuire, la deschiderea ofertelor un ofertant a depus o declaratie privind cerintele minime de calificare conf.art.11.din HG 925/2006.
In urma solicitarii autoritatii contractante, ofertantul depune documentele de calificare cu data de emitere ulterioara deschiderii ofertelor. Deoarece ofertantul declara sustinerea din partea unui tert la deschiderea ofertelor, iar angajamentul tertului sustinator este semat si legalizat dupa deschiderea ofertelor.
Este corect a se lua in considerare o data ulterioara datei de deschidere a ofertelor?
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 13:33, 27 Ianuarie 2012
Raspunsul se regaseste in urmatoarea dispozitie din OUG 34/2006:
Art. 201. - (1) Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita clarificări şi, după caz, completări ale documentelor prezentate de ofertanţi/candidaţi pentru demonstrarea îndeplinirii cerinţelor stabilite prin criteriile de calificare şi selecţie sau pentru demonstrarea conformităţii ofertei cu cerinţele solicitate.
(2) Autoritatea contractantă nu are dreptul ca prin clarificările/completările solicitate să determine apariţia unui avantaj evident în favoarea unui ofertant/candidat.

Veti constata ca prin admiterea unor documente esentiale pentru stabilirea ofertantului castigator(cum este declaratia de sustinere a ofertei de catre tert) dupa data deschiderii ofertelor AC "determina apariţia unui avantaj evident în favoarea unui ofertant/candidat", ceea ce este interzis de lege.
1. art.11, alin.4) din HG 925

Pentru demonstrarea indeplinirii criteriilor de calificare prevazute la art. 176 din ordonanta de urgenta, ofertantul are dreptul de a prezenta initial doar o declaratie pe propria raspundere, semnata de reprezentantul sau legal, prin care confirma ca indeplineste cerintele de calificare astfel cum au fost solicitate in documentatia de atribuire. Declaratia va fi insotita de o anexa in care ofertantul trebuie sa mentioneze succint, dar precis, modul concret de indeplinire a respectivelor cerinte - inclusiv, daca au fost solicitate, diverse valori, cantitati sau altele asemenea."

Din punctele de vedere ANRMAP, reiese ca esential este ca ofertantul sa demonstreze ca indeplinea cerintele la momentul respectiv. Depunerea unui document emis ( referitor la art.180 si 181 de ex.), datat ulterior, nu demonstreaza ca ofertantul nu indeplinea cerintele la momentul respectiv.

2. Pe de alta parte, prezentarea unui angajament de sustinere conform art.11^1, emis ulterior depunerii declaratiei nu demonstreaza ca la momentul depunerii ofertei, ofertantul se afla in situatia de a beneficia de acea sustinere, iar sustinerea nu poate fi luata in considerare la analiza ofertei. Emiterea ulterioara a unui astfel de angajament ar insemna favorizarea ofertantului, cum a spus si colegul vatamanescu mai sus.

In aceasta situatie, solutia este ca analiza ofertei sa se faca fara luarea in considerare a angajamentului, dar oferta nu poate fi respinsa decat daca nu indeplineste conditiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capacitatea de exercitare a activitatii profesionale membruEvaluator membruEvaluator Pentru demonstrarea capacitatii de exercitare a activitatii profesionale, s-a solicitat ca operatorii sa detina licenta ANRSC, (clasa 1, 2 sau 3), pentru ... (vezi toată discuția)
Documente calificare adibeea adibeea buna ziua referitor la documentele de calificare solicitate prin documetatie de atribuire, art. 11 din HG 925/2006, cu modificarile si completarile ... (vezi toată discuția)
Referitor: achizitii publice - sustinator crenguta1963 crenguta1963 In ce forma trebuie prezentat un document de catre un ofertant in cadrul unei proceduri de achizitie publica, astfel incat sa fie in conformitate cu ... (vezi toată discuția)