avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi

Joi, 15 mai, are loc evenimentul - Sediul fix și sediul permanent: Controverse, clarificări și soluții pentru companii. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistare factura reparatie pe casco
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistare factura reparatie pe casco

Buna ziua,

Firma noastra a efectuat o reparatie la o masina pe asigurare casco. Dupa aprox.2 luni primesc prin posta o factura emisa de firma de reparatii pentru firma noastra cu valoarea reparatiei. E obligatoriu sa o inregistrez in contabilitate atata timp cat eu (firma) n-am platit-o? Si daca da, care ar fi inregistrarile?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
ade31, utilizator
Cel mai recent răspuns: adynaadyna , utilizator 11:37, 27 August 2012
Inregistrati factura de la furnizor 611=401 si 4426=401achitati factura 401=5121 si firma de asigurari ar trebui sa va vireze in cont bani pentru despagubire atunci inregistrari 5121-=7581.
Toate demersurile au fost intocmite intre firma de reparatii si firma de asigurare, cu privire la masina mea. Eu doar am ridicat masina. De ce trebuie sa inregistrez o cheltuiala pe care n-am facut-o eu si care a fost achitata de firma de asigurari?
Pt a reflecta in contabilitate operatiunile: efectuarea de reparatii asupra unui mijl de transport in proprietate firmei si "incasarea" unei despagubiri de la firma de asigurari.

Exista 2 moduri in care aceste despagubiri se "incaseaza":
- una in care proprietarul achita reparatia si incaseaza ulterior suma de la firma de asigurari
- alta in care firma de asigurari achita direct firmei de reparatii contravaloarea lucrarii.

Situatia dvoastra se incadreaza in cea de a 2 a modalitate descrisa mai sus, dar aveti obligatia de a inregistra corect operatiunea.
Facturile de reparatii (si devizul de lucrari) se intocmeste pt proprietarul autoturismului.
Multumesc
deci, sa inteleg:daca am primit o factura de reparatii achitata integral de asigurari( inclusiv cu tva ) fac urmatoarele inregistrari:
- trebuie sa fie evidentiat TVA pt a aparea in 394 ( ex 611- 100 lei, 4426 -24 lei si 401-124)

611 - 100
4426 =% - 24
401. - 124

factura fiind achitata integral de catre asigurari,deci tva-ul nu se deduce

635 = 4426 - 24 ( chelt ded fiscal)

401= 461 - 124 lei
461= 7581 - 124 lei

corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri - inregistrare contabila monica1968 monica1968 Buna ziua,as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema:cum inregistrez in contabilitate venituri incasate prin banca de la o societate de asigurare,provenite ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aferent dosar dauna sacko sacko Sa- produs un accident rutier. C/v reparațiilor aferent autovehicului implicat, ce se află în dotarea firmei transportatoare, este efectuat de o firma ... (vezi toată discuția)
Factura reparatie casco larisaalina larisaalina Am urmatoarea problema: s-a reparat o masina a societatii pe casco. Firma care a efectuat reparatia a emis factura pe soc. noastra, dar originalul a fost ... (vezi toată discuția)